2024. szeptember 23., hétfő

RÓNAY TAMÁS: MÉLYPONTON A MAGYAR-AMERIKAI KAPCSOLATOK

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2024.09.23.



Az, hogy az Európai Bizottság elnöke az egészségügyi és állatvédelmi biztosi posztot osztotta ki Várhelyi Olivérnek, aki eddig az unió bővítési biztosa volt, egyértelműen sértő, megalázó üzenet nem csak Várhelyinek, hanem Orbán Viktornak is. Erről beszélt Rónay Tamás, a Népszava külpolitikai rovatának vezetője a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.


Rónay szerint szinte bizonyosra vehető, hogy az Európai Parlament nem fogja jóváhagyni Várhelyi Olivér újra jelölését az Európai Bizottság biztosának, nem csak vitatott személye, hanem Orbán Viktor unió-ellenes politikája miatt sem. Orbán, ezzel feltehetően számolva, Győri Enikőt fogja majd jelölni.

Rónay szólt arról is, hogy Orbán az ország érdekeit figyelmen kívül hagyva, hajthatatlan a migrációs ügyekben kirótt uniós büntetéseket illetően. Az első 200 millió eurót már levonták a számunkra felszabadított kifizetésekből, majd hamarosan további 95 milliót vonnak majd le. Orbán attól tart, hogy ha enged az uniónak, elveszti leghűbb híveinek támogatását, ezért inkább dacol – miközben már a lakosság többsége látja, hová vezet ez, az ország érdekeivel ellentétes politika.

A Népszava rovatvezetője példátlanul súlyos lépésnek tartja, hogy David Pressman amerikai nagykövet legutóbb már nem demokratikus országként jellemezte Magyarországot – aminthogy európai partnereink sem osztják meg velünk bizalmas értesüléseiket, félve, hogy azok Moszkvába jutnak. A budapesti amerikai nagykövet a napokban „új politikát” jelzett Magyarország vonatkozásában és már nem demokratikus országként beszélt hazánkról. Ez a két ország kapcsolatainak mélypontját jelzi Rónay szerint, amin csak Donald Trump esetleges megválasztása változtathat. A helyzet jelenlegi állása szerint mindenesetre Kamala Harris, a Demokrata Párt elnökjelöltje vezet Trumppal szemben, még a különösen szoros választási eredményt ígérő államokban is.

Rónay változatlanul átláthatatlannak nevezte (a felvétel csütörtöki napján). hogy mi áll a libanoni Hezbollah emberei ellen csipogók, telefonok felrobbantásával intézett merényletek mögött. Úgy vélte, azokat nyilván a Moszad, az izraeli titkosszolgálat szervezte, de ellentmondó információk állnak rendelkezésre arról, hogy valóban egy Magyarországon bejegyzett izraeli fedőcég intézte-e az ügyet, vagy éppen Bulgária volt a forrás – míg a magyar hivatalos tájékoztatás szerint semmi közünk az ügyhöz, a készülékek soha nem voltak országunkban. Tekintettel Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő közismerten szoros kapcsolataira, ezt a lehetőséget sem lehet kizárni és az igazság nem fog egyhamar kiderülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.