2024. szeptember 25., szerda

RÁCZ ANDRÁS: PUTYINNAK MOST MÁR MINDEN APRÓ LÉPÉST SIKERKÉNT KELL ELADNIA ODAHAZA

QUBIT PODCAST+
Szerző: QUBIT PODCAST
2024.09.24.


A Qubit Live 9. eseménye, amelyre szeptember 10-én került sor, Oroszország Ukrajna elleni agressziójával foglalkozott, és a címe – mi más is lehetett volna – Háború és béke volt. Meghívott előadóink az Európa mindennapjait ma meghatározó háborút három eltérő aspektusból közelítették meg és vizsgálták: az aktuális harctéri helyzet felől, az Oroszországban zajló politikai és gazdasági folyamatok felől, illetve a világhelyzet összefüggésében. A napokban megosztjuk az eseményen elhangzott előadásokat és az est második felében zajló pódiumbeszélgetést, hogy azok is megnézhessék őket, akik nem tudtak részt venni a Qubit+ előfizetőinek meghirdetett, telt házas rendezvényünkön.


Rácz András hadtörténész, Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) vezető szakértője az esemény napján érvényes hadi helyzetből indult ki. Az Institute of Study of War naprakész és egyébként nyilvánosan elérhető térképeinek elemzése alapján ismertette, hol húzódnak a frontok, milyenek a látható csapatmozgások, hol tartanak az oroszok a Donbaszban, és hogy áll az ukránok kurszki betörése – minthogy a háború elég erőteljesen lelassult és állóháború jelleget ölt, ez a pillanatkép hellyel-közzel most is aktuális. Ezután a célokat vette szemügyre orosz, illetve ukrán oldalon, és azt, hogy a deklarált célokhoz képest hol tartanak a felek.

Itt hangzott el, hogy a teljes irracionalitáson – vagyis a háború megindításán – belül, Putyin végső soron racionális, hiszen felfogta, hogy a rezsimjének halálos csapás egy sikeres, fejlődő, öntudatos és Európa felé közeledő Ukrajna. Tizennyolc millió ukránnak van rokona a határ orosz oldalán – képzeljük el, mi lenne az orosz rezsimmel, ha az ukrán szomszédoknál egy demokratikus, gazdaságilag erősödő, a Nyugat támogatását élvező ország nő fel villámgyorsan. Ezért aztán a szuverenitását kell megtörni.

Ha azonban ez az orosz politikai cél, nagy kérdés, hogy vajon ennek elérését a háború mennyire segítette? Rácz András ezt is elemezte, és szemügyre vette, hogy a két hadviselő fél meddig és hogyan bírja azt a lassú, felőrlő jellegű háborút, amelynek tanúi vagyunk. Eloszlatta a mítoszt, amely szerint az oroszok kifogyhatatlanok emberi és anyagi forrásokból – ez semmiképp sem igaz, ezért aztán Putyin kénytelen most már minden apró lépést sikerként „eladni” odahaza.

Adatokat (és persze becsléseket is) ismertetett a két fél harctéri veszteségeiről, tartalékairól, gazdasági és társadalmi hátországának erősségéről, valamint arról, hogy mekkora jelenleg a háború támogatottsága orosz és ukrán oldalon, és ez vajon mire enged következtetni, ha a háború végét próbálnánk meg elképzelni. Amire egyébként több forgatókönyv létezhet – nagyon fontos tényező, hogy az orosz társadalom mennyi veszteséget visel el még. Mint Rácz mondta, azt tudni lehet, hogy ebben a tekintetben egyelőre nincs törés a társadalomban. Ám miközben a háború (putyini zsargon szerint különleges katonai művelet) támogatása még magas, az orosz lakosság 45-50 százaléka már tárgyalna az ukránokkal a békéről. Nincs törés egyelőre az ukrán társadalomban sem, ugyan nő azoknak az aránya, akik hajlandók lennének tárgyalni, de mindössze 3 százalék tenné ezt az orosz feltételek alapján.

ITT OLVASHATÓ, ITT NÉZHETŐ MEG

Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.