2024. szeptember 13., péntek

POLICY SOLUTIONS: MÉRLEGEN AZ EURÓPAI UNIÓ - A MAGYAR TÁRSADALOM UNIÓS ATTITÜDJEI 2024-BEN

POLICY SULUTIONS
Szerző: POLICY SOLUTIONS
2024.09.


Tartalomjegyzék


Bevezetés

Vezetői összefoglaló

1. Magyarország uniós tagságának megítélése 2024-ben


1.1. Magyarország uniós tagságának előnyei és hátrányai
1.2. Magyarország uniós tagságának gazdasági mérlege
1.3. A magyarok bizalma az EU-s és a magyar intézményekben
1.4. Tájékozottság Magyarország uniós soros elnökségéről

2. Az Európai Unió jövője

2.1. Az Európai Unió által képviselt értékek
2.2. Milyen értékeket képviseljen az Európai Unió a jövőben?
2.3. Az Európai Unió szerepe a világban
2.4. Mire fordítsa Magyarország az uniós forrásokat?
2.5. Az Európai Unió bővítése
2.6. Nemzeti vagy uniós hatáskörök? Szakpolitikák európai integrációja a magyarok szemében

3. Magyarország és az Európai Unió viszonyának aktuális kérdései


3.1. Hozzáférés az uniós pénzügyi forrásokhoz
3.2. A közalapítványi egyetemek és az Erasmus program
3.3. Európai Ügyészség.
3.4. Az euró bevezetése
3.5. Románia schengeni csatlakozása
3.6. Közös európai hadsereg

4. Félelmek és sérelmek a magyar társadalomban az Európai Unióval kapcsolatban.
...
Bevezetés

Magyarország európai integrációja mellett elkötelezett agytrösztként a Policy Solutions mindig is kiemelt feladatának tekintette hazánk és az Európai Unió politikai és közpolitikai kapcsolatának vizsgálatát. Az elmúlt években prioritásunk volt olyan kutatások publikálása, melyek a „menni vagy maradni” kérdésen túlmutató, árnyaltabb képet adnak arról, hogy miként látják a magyarok az ország helyét és jövőjét az Európai Unióban. E kötet, mely Magyarország uniós tagságának 20. évfordulója és az ország EU-s soros elnöksége alkalmából készült, folytatja ezt a hagyományt: a korábbi hazai kutatásokhoz képest mélyebben és több szempont beemelésével tárja fel a magyar uniós attitűdöket.

Tanulmányunkban bemutatjuk, hogy mit tartanak a magyarok az uniós tagság legfontosabb előnyeinek és hátrányainak 2024-ben, és hogyan vonják meg az uniós tagság gazdasági mérlegét. Kiemelten foglalkozunk azzal, hogy miként vélekednek a hazai választók az Európai Unióban zajló folyamatokról, és milyen változásokat szeretnének látni az EU prioritásaiban: milyen értékeket képviseljen az EU és milyen globális szerepet játsszon a jövőben? Az uniós forrásokkal kapcsolatos elképzelésekből is képet kaphatunk arról, hogy mely területeken szeretnék a magyarok igazán, ha az uniós tagság hatást gyakorolna az életükre. Ezért bemutatjuk, hogy a magyar választók szerint elsősorban milyen célokra kellene fordítani az uniós pénzeket. Ahhoz, hogy feltárjuk, a magyarok milyen Európát szeretnének, arra is kitérünk, hogy a magyar társadalom milyen új tagállamokkal bővítené az Európai Uniót. Megvizsgáljuk továbbá azt is, hogy mely közpolitikai területeken szeretnének a magyarok az EU-nak hatásköröket adni, és mely kérdésekben tartanák szerencsésnek, ha kizárólag nemzeti hatáskörben lennének. Korábbi kutatásainknak köszönhetően számos kérdésben az időbeli változásokat is bemutatjuk.

Külön fejezetet szentelünk a Magyarország és az Európai Unió viszonyában felmerülő aktuális kérdéseknek. A kutatás ezen részében olyan kérdéseket tettünk fel, amelyek segítségével többet tudhatunk meg többek között arról, hogy miként vélekedik a magyar társadalom az uniós pénzek befagyasztásával kapcsolatos vitákról, mennyire tartják kívánatosnak a magyarok az euró bevezetését, az Európai Ügyészségbe való belépést, vagy azt, hogy Magyarország támogassa Románia schengeni csatlakozását és a közös európai hadsereg felállítását. A kutatás során arra is kerestük a választ, hogy milyen nyomot hagytak az euroszkeptikus kormányzati kampányok, és mennyire erősek az Európai Unióval kapcsolatos félelmek és sérelmek a magyar társadalomban. Az elemzés megalapozásához 2024. május 13-24. között közvélemény-kutatást végeztünk, melyben a Závecz Research volt a partnerünk. A személyes megkérdezéssel készült felmérés során elért 1000 fő életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentálta. A politikai bontásoknál azokat a táborokat tüntetjük fel, amelyek nagysága mintánkban (és egyben a 2024-es EP-választáson is) elérte az 5 százalékot. Az egyes politikai és szociodemográfiai csoportokon belüli bontások az arányok érzékeltetésére alkalmasak, ezekben az esetekben a megnövekvő hibahatár miatt a pontos számok tájékoztató jellegűek..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.