2024. szeptember 3., kedd

OROSZ BELHÁBORÚ? – LAVROV VAGY NAGYON ÁTVERTE SZIJJÁRTÓT, VAGY…

VÁLASZONLINE
Szerző. MAGYARI PÉTER
2024.09.03.


Ukrajna kitiltotta területéről a Lukoil olaját, miközben a cégnek jelentős érdekeltsége volt a Szlovákiába és Magyarországra menő exportban. A magyar és a szlovák kormány óriási botránnyá dagasztotta az ügyet, miközben közel a megoldás: a Mol új szerződéseket köt, ráadásul eddig sem okozott fennakadást az ukrán szankció. Az is lehet, hogy az egész mögött az orosz olajvállalatok belháborúja áll. Egy biztos: a kormányzati nyilatkozatok még most sem stimmelnek.


Egész Európa foglalkozott a magyar és a szlovák kormány felháborodott nyilatkozataival, amelyek szerint Ukrajna elvette az olajukat, és ez súlyosan árt a gazdaságaiknak. A két ország vezetése egyaránt azt állította, hogy rosszabb esetben leáll a közlekedés, jobb esetben csak az inflációt lódítja meg az üzemanyagárak drámai emelkedése. Vizsgálódott az Európai Bizottság, levelet írt Orbán Viktornak a horvát miniszterelnök, nyilatkozott a luxemburgi külügyminiszter és az ukrán miniszterelnök is, cikkek tucatjai jelentek meg az ügyről szerte a kontinensen. Közben sem üzemanyaghiány, sem áremelkedés nem történt.

Jó hír, hogy az egyébként egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó nyilatkozatok a nyár utolsó napjaira egy állításban összeértek: a Lukoil orosz olajvállalat ellen kivetett ukrán állami szankció nyomán keletkezett bizonytalanság hamarosan megoldódik, és lesz elég orosz olaj Magyarországon és Szlovákiában továbbra is.

Azonban annak értelmezése, hogy pontosan mi történt, és hogy miben is áll a körvonalazódó megoldás, továbbra is ellentmondásos. Ennyi manipulációt, félrebeszélést egy nemzetközi szinten is jelentős ügyben rég nem tapasztalhattunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.