2024. szeptember 9., hétfő

ORBÁN VIKTOR DEFENZÍVÁBA SZORULT, MÁR NEM BIZTOS, HOGY ELÉG LESZ A KOMMUNIKÁCIÓ, OSZTOGATÁSRA IS SZÜKSÉGE LEHET

NÉPSZAVA
Szerző: F. SZABÓ KATA
2024.09.09.


A miniszterelnök tudatában van a Tisza Párt által keltett veszélynek. Elemzőket kérdeztünk a kötcsei beszédről.


A zárt körben elmondott kötcsei beszéd legfontosabb eleme, ha hihetünk a beszámolóknak, hogy a kormányfő tudatában van a Tisza Párt által keltett veszélynek a rendszerére nézve. Ez azt jelzi, hogy a miniszterelnök nem veszítette el minden realitásérzékét, holott a politikai ellenfelei az utóbbi időben azzal vádolták, hogy nincs tisztában a valós helyzettel. Elismerte, hogy a Tisza tartósan erős maradhat, és megszűnik az a korábbi kényelmes helyzet, hogy sok-sok kis ellenzéki párt áll a Fidesszel szemben – értékelte lapunknak Orbán Viktor szombati, a kötcsei polgári találkozón elhangzott beszédét Nagy Attila Tibor politikai elemző.

Orbán Viktor 2018-ben Kötcsén hirdette meg például a kultúrharcot, de itt beszélt először a centrális erőtér politikájáról is, ami most felbomlani látszik. A kormánypárt szellemi holdudvarának körében elhangzott beszéd tartalma nem nyilvános, csupán az ATV-nek és a Szabad Európa portálnak adott beszámolókból ismerhetjük, miről beszélt a miniszterelnök Kötcsén. Ezek szerint Orbán arra készül, hogy a belpolitikai tér megváltozik, a 2026-os győzelemhez pedig a „jövők versenyét” kell megnyerni, amihez „harcosokra” van szükség.

Orbán Viktor nagyon régóta nem igazán beszél belpolitikáról, csak külpolitikáról. Ennek a beszédnek a jelentős része is az utóbbiról szólt, és a világredszerváltással, semleges gazdaságpolitikával, konnektivitással foglalkozott, ilyen értelemben megismételte a tusványosi előadását. Viszont nagyon érdekes fordulat, hogy most kitért belpolitikai ügyekre is, és elismerte, hogy a centrális erőtérnek vége van a Tisza Párt térnyerésével, és Magyar Péter valódi kihívó lehet, bár a nevét állítólag nem mondta ki a beszéd során. Úgy tűnik, szükségesnek érzi, hogy nagyobb fókusz kerüljön a belpolitikai történésekre – elemezte a beszédet lapunknak Milbacher Dániel a Polémia Intézet alelnöke, politikai tanácsadó.

Figyelemre méltó, hogy a miniszterelnök azt mondta: nem elfutni kell a szakpolitikai viták elől, hanem meg kell azokat nyerni. A nagy kérdés az, hogy hogyan. Mert azt látjuk, hogy például Lázár János, bár eleinte harciasnak tűnt, de aztán mégsem mert elmenni Magyar Péterrel vonattal Ózdra,

pedig a MÁV helyzete például egy szakpolitikai kérdés. Vagy Maruzsa Zoltán levele, amelyben igyekszik megakadályozni Magyar Péter iskolalátogatásait, mennyiben a viták megnyerésére irányul. Nem tudjuk pontosan, hogy a miniszterelnök mit vár pontosan, hogy erősebb legyen a propaganda a szakpolitikai vitákban, vagy bizonyos fejlesztéseket ténylegesen el kell végezni a kérdéses területeken” – mondta Nagy Attila Tibor. A szakértő szerint Magyar Péter ügyesebben világított rá a kormány hibáira, mint eddig bárki, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a puszta kommunikáció elég lesz vele szemben. Ahhoz, hogy ezt a csatát megnyerje a Fidesz, kórházi-, iskolai felújításokra és választási osztogatásra is szükség lehet. „A legirritálóbb hiányosságokból azért lehet faragni. Jobban oda lehet figyelni, hogy tényleg legyen WC-papír és fertőtlenítő a kórházakban. Ez azért még nem borítaná fel a 40 ezer milliárd forintos magyar költségvetést. A vonatközlekedés már nehezebb ügy, mert nagyon sok pénzt kell beletenni, hogy látszódjon valami változás” – tette hozzá a politikai elemző. Ehhez kapcsolódóan figyelemre méltónak gondolta azt is, hogy Orbán a beszámolók szerint bírálta a saját kormányának közigazgatásának lassúságát, 12 milliárd forint uniós pénz lehívása kapcsán. Az ATV szerint a miniszterelnök úgy fogalmazott, a „békeköltségvetés megvan a fiókban, '25-ben képesnek kell lenni a 3,5 százalékos gazdasági növekedésre, ehhez pedig nagyarányú béremelésre van szükség”.

Milbacher Dániel is úgy gondolta, a Fidesznek valószínűleg különböző gazdasági ösztönzőkhöz, adókedvezményekhez kell nyúlnia, hogy visszanyerje a támogatottságát a 2026-os választások előtt, mert az nem reális, hogy az egészségügyben, oktatásban, vagy a közlekedésben jelentős változásokat lehessen elérni ennyi idő alatt. „Ezek hatalmas ágazatok, amiken nagyon nehéz rövid távon változtatni, és nagyon hálátlanok is, éppen ezért a kormányok ritkán nyúlnak hozzájuk. Én azt tudom elképzelni, hogy az elkövetkezendő időszakban felületi kezeléseket, látványos, de nem fundamentális pénzinjekciókat hajt végre a kormány ezeken a területeken – mint például a pedagógusbér-emelés –, hogy csökkentse az elégedetlenséget, megszüntesse a tiltakozásokat egy időre” – vélekedett a politikai tanácsadó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.