2024. szeptember 27., péntek

ORBÁN POLITIKAI IGAZGATÓJA: ’56-BÓL TANULVA MI NEM ÁLLTUNK VOLNA ELLEN AZ OROSZ TÁMADÁSNAK

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2024.09.26.


"Pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség
"

– mondta a Mandiner Stratégiai Részleg című műsorában Orbán Balázs. A 444.hu által szemlézett beszélgetésben a miniszterelnök politikai igazgatója kijelentette, hogy az ukrán elnök belevitte az országát a háborús védekezésbe, területeket vesztettek, és emberek haltak meg.

„Ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert ’56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé” – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna ellenáll az orosz agressziónak.

Orbán Balázs kijelentésére Gyurcsány Ferenc a Facebookon reagált, és azt írta: a magyar miniszterelnök legközelebbi munkatársának kijelentése azt jelenti, hogy

"az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak".

A DK elnöke úgy véli, hogy a kormány az oroszok csatlósának tekint az országot, és feladta a szuverenitását.

A politikai igazgató szavaira válaszolt Tompos Márton, a Momentum elnöke is:

"És ezek a senkiházi ruszkibérencek tartják magukat a Pesti Srácok örököseinek".

Kiadott egy közleményt az LMP is, amelyben Ungár Péter, a párt társelnöke kijelentette, hogy valaki, aki magát a nemzeti oldal képviselőjének tartja nem állíthat olyat, hogy Magyarország nem védekezne az orosz katonai agresszió ellen. Mint írta:

"Felmerül a kérdés: hány megyét, várost, települést adna át Orbán Balázs egy agresszornak? Számoljon be, pontosan mennyi magyar területet tart feláldozhatónak, a miniszterelnök pedig adjon választ, egyetért-e Orbán Balázs szavaival!"

A megszólalást követő kritikákra Orbán Balázs egy Facebook-bejegyzésben válaszolt, amelyben azt írta, hogy „a háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás”, és a magyar kormány álláspontja az, hogy nem látja értelmét az ukrajnai háborúnak, annak el sem kellett volna kezdődnie. A fideszes politikus szerint „1956 magyar hőseit ezen mostani magyar állásponttal szembeállítani a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok bevett módszere”, amit felháborítónak tart és visszautasít. Orbán Balázs később egy videót is közzétett a közösségi oldalán, mivel „sokak szerint félreérthetően fogalmazott”. A felvételen arról beszélt, hogy az ’56-os forradalmárok hősök voltak, az orosz-ukrán háború viszont nem a mi háborúnk.

Magyar Péter Török Gábor közösségi médiás bejegyzése alá írt kommentjében arra szólította fel a politikai igazgatót, hogy még október 23-a előtt mondjon le. A Tisza Párt elnöke kijelentette:

"Orbán Balázs megalázta a sok ezer magyar szabadságharcos emlékét",

akik közül sok százan – ellentétben Orbán Balázzsal – az életüket is hajlandóak voltak feláldozni a hazájuk szabadságáért és függetlenségéért. Orbán Balázs ezen mondataival lábbal tiporta a magyar alkotmányosság és függetlenség alapjait is.”

A Mindenki Magyarországa közleményében Orbán Balázs „őszödi beszédének” nevezte a megszólalást, és követelte a Fidesz-kormány azonnali lemondását.

"Ez a cselekedet nem más, mint nyílt hazaárulás",

jelentették ki, hozzátéve ,hogy „egy olyan vezetés, amely képtelen megvédeni az ország biztonságát, nem szolgálja a magyar emberek érdekeit. Nem fogadhatjuk el, hogy hazánkat kiszolgáltatják idegen hatalmaknak, és ezzel veszélyeztetik nemzeti szuverenitásunkat”.

A párt ezt követően egy külön közleményben felszólította a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy indítson vizsgálatot Orbán kijelentése miatt, mert fideszes politikus „kijelentése súlyos aggályokat vet fel a kormány és a Fidesz belső politikai motivációival kapcsolatban, amelyekre nemcsak politikai, de nemzetbiztonsági szempontból is sürgősen választ kell kapnunk”, a hivatalnak pedig kötelessége minden olyan esetet kivizsgálni, „amely veszélyeztetheti Magyarország függetlenségét és biztonságát, különös tekintettel olyan állításokra, amelyek szerint a kormány nem védené meg hazánkat egy külső agresszióval szemben”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.