2024. szeptember 26., csütörtök

ORBÁN ÖNKÉNYURALMAT ÉS SZEMÉLYI KULTUSZT ÉPÍTETT KI MAGA KÖRÜL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.09.26.


Kína olyan országokban próbálkozik befolyást szerezni, ahol lábbal tiporják a jogállamot, és Orbán nyíltan udvarol Moszkvának és Pekingnek – figyelmezteti párttársait az amerikai szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell.


Az osztrák határnál, Vitnyédnél titokban épülő új menekültközpontról számolt be a Sarajevo Times. A hvg.hu oldalra hivatkozva követi a fejleményeket, s arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Bíróságnak a magyar kormányt elítélő és büntető határozatára adandó válaszként fogható fel a tábor kialakítása. A helyieket sem tájékoztatták arról, mi épül, ezért mindenki gyanúval fogadta a 3 méteres drótkerítés váratlan felhúzását. A menekültközpontot a helyi iskolában hozzák létre, mivehogy az állami tulajdon. A falu népe tiltakozik és tüntetést is szervez. Mint ismeretes, 200 millió Euróra büntette az Európai Bíróság Magyarországot, mert a migránsügyeket nem az EU szabályainak megfelelően kezeli a kormány. Utóbbi közölte, nem fogja se a büntetést megfizetni, se az emiatt kirótt napi büntetőtételt, aminek következtében a még folyósítható uniós forrásokból vonja le Brüsszel az esedékes összegeket.

Kína olyan országokban próbálkozik, ahol lábbal tiporják a jogállamot

Veszélyes trendnek látszik Kína terjeszkedése, amit az autokrata vezetők, mint a Nyugat ellenségei, nem is igyekeznek megakadályozni – erről beszélt az amerikai szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell, szerdán a szenátusban, amit le is hozott a törvényhozás krónikása, a jegyzőkönyvben. Így fogalmazott, a magyar vezetés nem is csinált titkot meggyőződéséből, hogy jövőképében az van megírva: hanyatlásnak indult Amerika. Ők már készülnek arra az időre, amikor Amerika meggyengül, sőt a bukásunkra játszanak – mondta a szenátus republikánus vezetője. Semmit nem nyerhetnek Amerika vezetői azzal, ha őket dicsérik. Az autokratáknak, a revansista hatalmaknak való behódolás nem illik Amerika értékrendjébe, s nem szolgálja stratégiai érdekünket sem. A kínai befolyást zsákmányszerző politikaként jellemzi Mitch McConnell. Kína önkényuralmi rendszere elfojtja az innovációt, a szabad véleménynyilvánítást és a vállalkozások szabadságát. Teljesen világos, hogy Kína olyan országokban próbálkozik befolyást elérni, ahol lábbal tiporják a jogállamot, és bármilyen vagyont, tulajdont kisajátíthat kénye kedvére a kormány. Dicséri a német vezetést, amelyik felismerte ezt a veszélyt, ezért csökkenti a kínai technológia alkalmazását, és szorgalmazza a nyugati demokráciák közti együttműködést. Azonban még a NATO szövetségesek között is vannak, akik behódoltak Kínának.

S itt konkrétan Mitch McConnell kitér Orbán Viktorra, és a republikánusok szemére veti, hogy nem látják előre a körülötte növekvő személyi kultusz következményeit. Orbán nem szemérmesen, hanem nyíltan udvarol Moszkvának, Pekingnek és Teheránnak. Utóbbinak egyelőre csak privát kapcsolatban. Amikor a kínai állami üzleti szféra azt mondta, ugrás, akkor a magyarok azt kérdezték: milyen magasra? Akadályozza Orbán az EU Kína-ellenes intézkedéseit, miközben 7,4 milliárd EUR elektromos autó- és akkumulátorgyártásba vágta a fejszéjét. Hiperracionálisnak nevezi az orosz vezért, aki tíz-, de lehet, hogy több százezer orosz haláláért is felelős, dicséri az új szovjet imperializmust. De ez a NATO-s miniszterelnök nemcsak dicséri Putyint, hanem segíti is őt, hogy Moszkva éket verjen az európai és transzatlanti szövetségesek közé. MCConnel szerint ki kellene végre nyitni a szemüket azoknak az amerikaiaknak, akik az EU-t szidják, hogy nem tesz eleget Ukrajna megsegítéséért. Szerinte Európa több közvetlen segítséget nyújt, mint Amerika, de épp Orbán miatt látják ennek az ellenkezőjét, aki mindent blokkolni igyekszik. Nem sajnálom egyáltalán azokat a magyar vállalkozásokat sem, akik a népírtó és terrorista Iránnal való üzletekből remélnek valami profitot. Ráadásul még több tízmillió dollárt áldozniuk is kell az iráni-magyar nukleáris projektekre – szögezi le a republikánus szenátorok első számú vezetője. Ráadásul még meg is hívják a volt iráni elnököt előadni az egyetemre, és közös értékrendről papolnak? – mondta el kendőzetlen őszinteséggel véleményét az amerikai szenátus szerdai ülésén Mitch McConnell, feltehetően új fejezetet nyitva a magyar-amerikai kapcsolatokban, de feltehetően hatással lesz az elnökválasztás kimenetelére is, amennyiben párttársai odafigyelnek rá.

A lapszemle készítésekor még csak egy amerikai lap startolt á a témára, a The Hill, ami a törvényhozás Capitóliumára utal a nevében. Az írás megfesti az amerikai és a magyar konzervatívok kapcsolatának hátterét. Kiemeli, hogy Mitch McConnell már jó egy évtizede látja, milyen autokrata rendszert épít ki maga körül Orbán, s teremtette meg a személyi kultuszt, amit figyelmeztetése ellenére sem akartak és még most sem akarnak mind a mai napig észrevenni az amerikai republikánusok. Ezért Mitch McConnell újra megnyomta a vészcsengőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.