2024. szeptember 22., vasárnap

NEMCSAK CSAK AZ ELNÖKÜKRŐL DÖNTHETNEK NOVEMBERBEN AMERIKAIAK MILLIÓI, HANEM AZ ABORTUSZRÓL ÉS A VARÁZSGOMBÁRÓL IS

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2024.09.22.


Bár a novemberi amerikai voksolás legnagyobb tétje az, hogy jövő januárban ki költözik be a Fehér Házba, az elnökválasztással egyidőben olyan, a személyes szabadságukat érintő népszavazási kérdésekben is dönthetnek a választók, mint például: milyen körülmények között legyen engedélyezett számukra a művi terhesség-megszakítás, illetve legális legyen-e marihuána használata.


Az USA-ban az abortuszhoz való alkotmányos jog eltörlését követően a művi terhesség-megszakításhoz való hozzáférés lett a közbeszéd egyik meghatározó kérdésköre, az idén pedig különösen, hiszen tíz államban a választók nem csak az elnök személyéről és a kongresszus összetételéről dönthetnek majd a 2024. november 5-i választásokon, hanem az abortusszal kapcsolatos törvények módosításáról is. Ráadásul ez a téma mobilizációs erővel is bírhat, ami az elnökválasztás eredményére is hatással lehet, sőt, Floridában az abortuszon kívül a marihuána esetleges legalizációja is sokakat az urnákhoz csábíthat.

Abortusz: szigorítás, lazítás, egyik sem?

Az arizonai választók novemberben arról is döntenek, hogy az állam alkotmányában rögzítsék-e az abortuszhoz való jogot, amely a magzati életképesség határáig engedélyezné a művi terhesség-megszakítást, utána pedig csak akkor, ha a terhesség veszélyt jelent az anya egészségére vagy életére. Az „igen” szavazat hatályon kívül helyezné a jelenlegi törvényt, amely a vészhelyzetek kivételével a terhesség 15. hete után már tiltja az abortuszt. Az új határidő a 24. hét környéke lenne, ez az időpont, amely után az újszülött már a méhen kívül is életben tartható.

Coloradóban egy olyan kezdeményezés kerül a szavazólapokra, amely beillesztené az abortuszhoz való jogot az állam alkotmányába – egyúttal hatályon kívül helyezné az abortuszok állami finanszírozásának tilalmát. Az „igen” szavazat megszilárdítaná az abortuszjogokat, és védelmet nyújtana a jövőbeli korlátozások ellen, míg a „nem” szavazat megtartaná a meglévő törvényeket. Az intézkedés elfogadásához 55 százalékos támogatottságra van szükség.

Floridában a választók arról dönthetnek majd, hogy az állam alkotmányának módosításával megvédjék-e a az abortuszhoz való jogot a magzati életképességig, vagy, ha a beavatkozásra egészségügyi okok miatt van szükség. Az „igen” szavazat hatályon kívül helyezné az államban jelenleg érvényben lévő szabályt, amely 6 hét után már tiltja az abortuszt, míg a „nem” szavazat fenntartaná a meglévő korlátozásokat. A módosításhoz 60 százalékos jóváhagyásra van szükség.

Marylandben a választók olyan intézkedést mérlegelhetnek, amely a reproduktív szabadsághoz való jogot az állami alkotmányban rögzítené. Az „igen” szavazat megerősítené a terhességgel kapcsolatos döntések meghozatalának jogát, beleértve a terhesség megelőzését, folytatását vagy befejezését, míg a „nem” szavazat elutasítaná a módosítást. Az intézkedés elfogadásához egyszerű többségre van szükség. Maryland helyzete annyiban különleges, hogy a módosításról való népszavazást az állam demokrata irányítása kezdeményezte, ráadásul ebben az államban külön jogszabályok védik azokat, akik más államok szigorúbb szabályozása miatt Marylandben kérnek segítséget.

Missouri lakosai arról dönthetnek majd, hogy megvédik-e az abortuszhoz való jogot a magzat életképességéig, beleértve az életet vagy egészséget veszélyeztető kivételekkel. Az „igen” szavazat támogatja ezt az alkotmányos védelmet, amely más reproduktív jogokra, például a terhesgondozásra és a születésszabályozásra is kiterjedne, míg a „nem” szavazat fenntartaná az állam szigorú abortuszkorlátozásait. Az intézkedés elfogadásához egyszerű többségre van szükség, azt pedig, hogy mennyire foglalkoztatja a választókat ez a téma, jól mutatja, hogy több mint 380 ezer aláírás összegyűjtése után került fel a szavazólapra, ami duplája az előírt minimumnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.