2024. szeptember 1., vasárnap

NEM A PÉNZEN MÚLHAT KAMALA HARRIS VÁLASZTÁSI SIKERE

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY MARIANN
2024.09.01.



Az amerikai választási kampányok kimenetelét meghatározóan befolyásolja, mennyire sikerül a jelöltnek propaganda-rendezvényeivel, televíziós-rádiós hirdetéseivel elérni az óriási területű, immár 335 millió lakosú ország szavazóit. A gyűléseknél csak a reklám drágább – összevetve százmilliókról beszélünk. A 2016-os választási kampányban Donald Trump csaknem egy milliárd dollárt költött, míg a vesztes, a demokrata párti Hillary Clinton 1,4 milliárdot. Az idei számla is feltehetően jóval a milliárd felett lesz. Kamala Harris, a demokrata elnökjelölt – tán meglepő módon – eddig több pénzt gyűjtött össze, mint a milliárdos Donald Trump. Aki persze szintén nem a saját pénzéből kampányol.


Harris kampányának eddig nem volt gondja a támogatói pénzek begyűjtésével az első naptól, július 21-től kezdve, amikor Joe Biden elnök bejelentette visszavonulását a jelöltségtől és alelnöke szállt be helyette a versenybe. Kampánya már az első hetekben felfelé ívelt és nagy lendületet kapott a Demokrata Párt múlt heti kongresszusa alatt és után Chicagóban, ahol Harris és alelnökjelöltje, Tim Walz, hivatalosan is bejelentették indulásukat.

Trump, a republikánus elnökjelölt mestere a pénzgyűjtésnek, de – némi meglepetésre – Harris ezúttal lekörözte. Trumpék legutóbb annyit közöltek, hogy júliusban mintegy 139 millió dollárt gyűjtöttek, ez kevesebb, mint amennyit Harris kampánya első hetében kapott. Trumpék egyébként összesen 327 millióval kezdték augusztusi hirdetési kampányukat. A demokraták bejelentése szerint már a kongresszus előtt túl voltak az 500 millió dolláron, utána pedig minden korábbinál nagyobb mértékben gyűltek a Harris megválasztását támogató adományok. A demokraták szerint a kongresszusuk idején befolyt pénzek harmada olyan emberektől származott, akik első ízben adakoztak a pártnak, és azoknak kétharmada volt nő. Sok fiatal is van az újonnan jelentkezett támogatók között, két olyan csoportja a választóknak, amelyek támogatására Harrisnek különösen szüksége van, hogy győzhessen a novemberi elnökválasztáson. Egyébként a demokraták új vezetőjének nincs hiánya gyakorlati támogatókban sem: a pártkongresszus idején majdnem 200 ezer önkéntes jelentkezett azzal, hogy segíteni kívánják kampányát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.