2024. szeptember 2., hétfő

„NEM LESZEK NÉPSZERŰ EZZEL AZ INTERJÚVAL” – CSÉPE VALÉRIA SZERINT NINCS VESZÉLYBEN AZ OKTATÁS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: SASHEGYI ZSÓFIA
2024.09.02.


Nem fenyegeti megszűnés a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságot, állítja Csépe Valéria, akit azért kerestünk meg, mert felröppent a hír, hogy a kormánynak útjában áll a szervezet, mivel legfőbb döntéshozó testületének összetételére nincs ráhatása. A pszichológus egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, az elemi akusztikus információfeldolgozás neves kutatóját, akinek a nevéhez fűződik az utolsó valamirevaló, ám be nem vezetett Nemzeti Alaptanterv kidolgozása, az akadémiai kutatóintézetek államosításáról, az egyetemek alapítványosításáról és a közoktatásban dolgozókról alkotott véleményéről is kérdeztük. Meglepő válaszokat kaptunk, amelyekből az is kiderült: ha megszűnés nem is fenyegeti a MAB-ot, a szervezet legfőbb döntéshozó grémiuma, a MAB Testület függetlenségét garantáló jelölési folyamat bizony tényleg változni fog.


A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság három évtizede alatt most fordult elő először, hogy a miniszterelnök nem nevezte ki a következő hat évre a szervezet legfelsőbb döntéshozó testület új tagjait, jóllehet a régieknek februárban lejárt a mandátuma. A minisztérium végül határozott időre, néhány hónapra meghosszabbította a jelenlegi tagok megbízatását. Vannak, akik ezt a szervezet átalakítására vagy ne adj’ Isten megszüntetésére irányuló első lépésnek tartják. Ön nem tart ettől?

– Egyrészt nem először fordul elő, hogy megkésik a testület egy vagy több tagjának kinevezése. Ez az egyetlen olyan eleme a MAB működésének, amely a miniszterelnök döntéséhez van kötve. Ő nevezi ki az elnököt és a tagokat, akiket különböző szakmai testületek delegálnak, köztük a miniszter, akinek egyik feladata a szakértők által képviselt területek egyensúlyának biztosítása. Városi legenda, hogy egy testületi tagnak az a feladata, hogy a saját intézményét képviselje. Nem, ő a szakértelme miatt van a testületben. Én annyit tudok a megkésett kinevezésről, hogy maga a jelölési folyamat húzódott el, többféle okból. Jómagam ebben az időszakban ügyvivő elnökként láttam el a feladatokat mindaddig, amíg parlamenti döntés nem született arról, hogy a korábbi testület tagjainak mandátuma meghosszabbítható október 31-ig. Eközben dolgoztak a szakértőink, a titkárság magasan képzett munkatársai, s előkészítettük a MAB belső működésének modernizációját. Sokféle interpretációt hallottam arról, hogy miért tartott eddig mindez, de jó lenne, ha inkább az nyilatkozna, aki konkrét információval rendelkezik.

– Tehát ön sem tudja, miért nem követte a miniszterelnök a hagyományos eljárást és miért csak október 31-ig hosszabbította meg a korábbi kinevezettek működését?


– Van, amit tudok, van, amit nem tudok.

A lényeg, hogy az adott időszakra kialakított jogi megoldás megfelelő. 2024. június 28-án ismét ülésezett a Testület. Fontosnak tartottuk, hogy erről a felsőoktatási intézmények rektorait tájékoztassuk, ám Magyarországon a sajtó szívesen értelmez olyan levelet, amelynek nem ő a címzettje. Én különböző feladataim alatt (durván 20 éve töltök be magasabb vezetői pozíciókat) már hozzászoktam, hogy az nem hír, hogy a kutya megharapta a postást, holott gyakrabban harapja meg a kutya a postást, mint a postás a kutyát. A korrekt újságírásnak az is feladata lenne, hogy vélemények helyett feltárja a dolgok valódi hátterét. A jelenséget, hogy felröppent a MAB megszűnésének híre, a pszichológiában úgy szoktuk nevezni: vágyteljesítő fantázia, azaz „wishful thinking”. Nem, nem fog megszűnni a MAB, nincs ilyen szándék. Ugyan meg lehetne szüntetni, de azzal ki is iratkoznánk a nemzetközi felsőoktatási és az Európai Felsőoktatási Térség rendszereiből. Ma senkivel nem állnak szóba sem Európában, sem a világ más pontjain, akinek nincs akkreditálva az intézménye, képzése, doktori programjai. Arról nem is beszélve, hogy a MAB rendelkezik az orvosképzés világszervezete (World Federation of Medical Education) és az amerikai orvosi akkreditációs szervezet (National Committee of Foreign Medical Education and Accreditation) elismerésével. Ezek nélkül nem jöhetnének ösztöndíjas amerikai hallgatók Magyarországra és nem ismernék el az itt szerzett orvosi diplomájukat. Szóval lehet játszani a tűzzel, csak nem érdemes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.