2024. szeptember 16., hétfő

NEM ÉRTI A FIDESZ A FIATALOKAT, EL IS TŰNNEK ORBÁN VIKTOR PÁRTJÁBÓL

NÉPSZAVA
Szerző: FRANK ZSÓFIA
2024.09.16.


Sem az elnöki kegyelmi botrány, sem az iskolai mobiltelefonokról szóló szabály nem a Fidesz felé hajtja ezt a korosztályt. A Bese-ügy vidéken okozhat károkat.


- A mobilok betiltása az oktatási intézményekben kifejezetten negatívan befolyásolhatja a Fidesz népszerűségét a fiatalok körében. Ez egy olyan típusú intézkedés, ami a fiatalok életterébe tolakszik, és nem egy olyan absztrakt kérdés, mint az oktatás alapvető helyzete. Egy olyan ügy, ami a mindennapjaikat befolyásolja, és amit racionális lázadás követhet – a többi között erről beszélt lapunknak Oross Dániel, az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport ifjúságpolitikai kutatója. Szerinte mindez villanásszerűen aktivizálja a fiatalokat egy olyan térben, ahol normális esetben nem foglalkoznak a politikával, ráadásul teljesen szembe megy a digitalizációval. Azt akarják elérni, hogy lépjenek ki ebből, de miért is tennék, ha azt látják, hogy mindenki ebben él – tette fel a kérdést.

Mint fogalmazott, az iskolákban uralkodó „börtönhangulat” ezzel ismét szintet lépett. – Végső soron mindez le tud csapódni egy választás során, hiszen egy szavazásnál az elsődleges kérdés, hogy elégedettek-e az aktuális kormánnyal. „Úgy vélem a 2026-os választáson (bár sok múlik a kampányon) alapvetően a generációk versenyét láthatjuk majd, a Tisza Párt például várhatóan több fiatalt vonultat majd fel, igaz, Magyar Péter is határeset lesz az akkori 45 évével. A Fidesznél jelenlegi tudásom szerint ez nem fog megtörténni” – tette hozzá.

A 2022-es népszámlálás adataiból kiindulva a 2026-os választáson nagyságrendileg 390-400 ezer fiatal válik első választóvá – derül ki lapunk számításából. Emellett a KSH adatai szerint például tavaly 127 ezer ember halt meg, melynek nagyobb része az idősebb korosztályból kerül ki. Vagyis a választópolgárok természetes módon cserélődnek, ám mivel a Fidesz támogatottsága minden mérés szerint a fiatalok között alacsonyabb az átlagnál, ez hosszú távon hátrányt is jelenthet a párt számára.

A legutóbbi, korcsoportokat is mérő Medián-eredmények szerint (amit még az EP választás előtt vettek fel) a Fidesznek a 18-29-es korosztályban mindössze 7 százalék a támogatottsága, és a 30-39 évesek közt is csak 12 százalék, míg a 65 felettiek esetén már 34.


Ezek alapján nem véletlen, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédében felhívást intézett a fiatalokhoz: „Nemzeti érzelmű, bátor, fiatal harcosok kerestetnek!” – fogalmazott a miniszterelnök. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig szeptember 10-én tett közzé egy videót, ahol a fiatalokról szóló kérdésekre válaszol Kötcsén. Eszerint személyes feladatának is tekinti, hogy a párt megszólítsa a fiatalokat, sőt Menczer azon is gondolkodik, hogy podcastot indít, ahol fiatalokkal fog beszélgetni. Abban ugyanakkor nem volt biztos, hogy a párt tényleg népszerűtlen ebben a korosztályban, mint mondta, „nem tudom, hogy reprezentatív adatok alapján így van-e”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.