2024. szeptember 2., hétfő

„MI VISSZÜK AZ ISKOLÁBA A SZAPPANT, SZALVÉTÁT, PAPÍRTÖRLŐT”

NÉPSZAVA
Szerzők: JUHÁSZ DÁNIEL, F. SZABÓ KATA
2024.09.02.


Pedagógushiány, növekvő szülői terhek, tüntetéseket szító intézménybezárás és hatalmi erődemonstráció – ez a tanévkezdés nem csak a hőhullám miatt forró.


Szeptember 2-án másfél millió diák kezdi meg a 2024/2025-ös tanévet a köznevelésben és a szakképzésben, köztük mintegy 100 ezer első osztályos általános iskolás. Bár a közoktatás elvben minden tanuló számára ingyenes, a legtöbb szülőnek mégis mélyen a zsebébe kell nyúlnia tanévkezdéskor, különösen, ha gyermekük most megy először iskolába.

– 35 ezer forintot hagytam a papír-írószer boltban az elsős füzetekre, tollakra, rajz- és technikafelszerelésekre, és ebben nincs benne a táska, meg a tolltartó. Az eladó azt mondta, ha valaki mindent nálunk vesz meg, 80 ezer forint körül fizet. Ehhez jön majd még az iskola saját tornapólója, darabonként 3000 forintért, és a tisztasági csomag, ami azt jelenti, hogy valójában mi visszük az iskolába a folyékony szappant, szalvétát, papírtörlőt. Emellett kering egy nem hivatalos lista, amely szerint örülnének, ha szülői felajánlásként vinnénk a terembe szőnyeget, könyveket, néhány növényt, játékokat – meséli egy első osztályt most kezdő kisfiú anyukája. De vannak olyan intézmények, ahol a szülők által beszerzendő „tanszerek” között tüntették fel a vécépapírt és a fénymásolópapírt is.

Az iskolakezdés költségei a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jelentősen emelkedtek az utóbbi években.

2023 júliusára 20,4 százalékkal drágultak a tanszerek és az írószerek 2022 azonos időszakához képest, amelyek átlagos fogyasztói árai 2024 júliusára tovább emelkedtek, igaz, ezúttal „csak” 7,4 százalékkal.

A tanévkezdés előtt számos iskola közzétette azoknak a tanszereknek a listáját, amelyeket a szülőknek kell beszerezniük. A REGIO Játék augusztusi kutatása szerint egyetlen leendő elsőosztályos gyermek iskolakezdésére jellemzően 50-75 ezer forintos kiadással számolnak a szülők, több iskoláskorú gyermek esetén a kiadások tovább nőnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.