2024. szeptember 17., kedd

MEREDEK CÉLKITŰZÉSEK, IPAR, IPAR ÉS MÉG TÖBB IPAR – BEMUTATTA A KORMÁNY, HOL LÁTJA A MAGYAR GAZDASÁGOT 2030-BAN

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2024.09.17.


Új versenyképességi stratégiát mutatott be a kormány kedden. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az eseményen a Portfolio tudósítása szerint arról beszélt, hogy az a cél, hogy Magyarország 2030-ra elérje az EU-átlag 90 százalékát GDP-ben. Ehhez több mint 10 százalékpontot kéne fejlődni hat év alatt.

Nagy szerint bár erős Magyarországra a külföldi működőtőke-beáramlás (FDI), ezt tovább kell növelni. Mint mondta, a gazdaságunk fele a külföldi, másik fele magyar tulajdonban van, és ez nem is fog változni egy ideig. Vannak azért ágazatok, amikben fel tudjuk venni a versenyt, a miniszter ide sorolta a bankszektort és az élelmiszeripart. Arról is beszélt, hogy most 15 ezer exportáló kis- és középvállalat (kkv) van, de többre van szükség, és még több kifektetésre képes „nemzeti bajnokot” kell kinevelni. Épp ezért a versenyképességi program fő pontjai közül kettő ezekre a területekre fókuszál: a kormány célja, hogy megerősítsük a hazai cégeket.

Nagy Márton fontos problémaként azonosította, hogy a GDP-arányosan 4-5 százalékos negatív profitegyenlegünk „kiemelkedően rossz” az Európai Unión belül, az itteninél csak Csehországban és Lengyelországban rosszabb a helyzet. Ennek oka egyrészt, hogy sokkal kevesebb magyar cég van külföldön, mint ahány külföldi cég itthon, másrészt a külföldi cégek nagyobb profitrátával dolgoznak nálunk, mint a magyar cégek külföldön (Nagy 10 százalékot említett).

A versenyképességi stratégia főbb, magyar cégekre vonatkozó pontjait ezek alapján így foglalta össze:

- a magyar cégek Tier 1 és Tier 2 (vagyis első és második szintű) beszállítóvá kell, hogy váljanak,

- és 50 százalékra kell emelni az arányukat a gazdaságban.

- A „nemzeti bajnokok” számát a mostani 24-ről 40-re kell növelni.

- 15 ezer exportképes kkv-ból 20 ezret kell csinálni.

A kormány a konferenciával egyidőben elérhetővé tette az új stratégiát tartalmazó dokumentumot, a következőkben ebből szemezgetünk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.