2024. szeptember 30., hétfő

MEGHALT GERŐCS LÁSZLÓ MATEMATIKATANÁR, AKI EGY EGÉSZ ORSZÁGNAK SEGÍTETT LEÉRETTSÉGIZNI

QUBIT
Szerző: KUBIT.HU
2024.09.30.


Hétfő délután, életének 73. évében elhunyt Gerőcs László, az ország egyik legismertebb matematikatanára. Gerőcs László 1952-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika szakán végzett 1975-ben, pályáját a pilisvörösvári gimnáziumban kezdte, majd 1977-1982-ig a Kilián György (ma Németh László) Gimnáziumban tanított. 1981-ben szerzett doktori címet, majd 1983-tól nyugdíjba vonulásáig, 2016-ig az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumában (korábban Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium) tanított, ahol a matematikaoktatás mellett osztályfőnök is volt
.

A Magyar Televízió Repeta című oktatási műsorának egyik kitalálója és megalapítója, a hétköznaponként élő adásokkal jelentkező program 1995 és 2000 között létezett. Célja az egyes érettségi tantárgyak tételeinek feldolgozása volt, így egyfajta távoktatással nyújtani segítséget az érettségiző és felvételiző diákoknak.

A 444.hu vele készített interjújában így beszélt a Repeta elindításáról:

„A kilencvenes években nagyot változott a világ. Egyre nagyobb lett a különbség a családok lehetőségei között: ki engedheti meg magának, hogy különórákra járassa a gyerekét, ki nem. Egy sima, egyszerű jeles matematikaérettségi kevés volt az egyetemi felvételihez, kellett a külső segítség. Arra gondoltam, hogy sokat segíthetne a tévé. Akkor még egyetlen televízió volt, írtam a művelődési osztály vezetőjének, aki fölkapta ezt az ötletet, behívott, beszélgettünk szerkesztőkkel, rendezőkkel, és akkor azt mondták, hogy próbáljuk ki egy évre. Aztán annyira sikeres lett, hogy öt évig ment."

Gerőcs László a matematikaadások kidolgozója és szereplője is volt – ezzel egy ország ismerhette meg élményszámba menő óráit. Online tanítási, illetve érettségifelkészítő projektje is volt Korrepeta néven, amelyet a covidjárvány idején indított el.

Gerőcs László több tankönyvet és feladatgyűjteményt jelentetett meg, nevéhez számos tudományos publikáció is fűződik idehaza és külföldön. 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia Tudós Tanár díjjal jutalmazta, 2004-ben Ericsson-díjat kapott, 2011-ben A Nemzeti Tankönyvkiadó Érdemes tankönyvírói díjjal ismerte el munkásságát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.