2024. szeptember 20., péntek

LÉLEGEZTETŐGÉPEN TARTOTT CÉGEK, NER-ES KUTATÓ, IRRERÁLIS HATÁRIDŐK – MEGNÉZTÜK MAGYAR PÉTER SZERZŐDÉSEIT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.09.20.


Több olyan céget is találtunk, amelyik az utóbbi években csak a Diákhitel Központtól kapott jelentősebb megbízást – az adott évben ez volt gyakorlatilag az egyetlen jövedelmük. Volt olyan cég, amelyik a szerződés aláírása napján már rendelkezett azzal a kérdőívvel, amit ki kellett dolgoznia. Felbukkan az aláírók között NER-közeli szereplő is.


Gyakorlatilag a Magyar Péter vezette Diákhitel Központtal kötött szerződés volt az egyetlen bevételi forrása 2022-ben a Troia Média Kft-nek. A cég – mint először a Magyar Nemzet megírta – Trentin Balázs Lajos tulajdona. A Diákhitel Központ Magyar Péter által előrít szerződéseit Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kérte ki. Mint közösségi odalán megjelent posztjában írta, azután kért betekintést a megállapodásokba, hogy Magyar Péter maga mondta el: „felesleges és túlárazott szerződések” aláírására utasították több alkalommal is Rogán Antalék, és emiatt is mondott fel a cégnél, mert nem akart megfelelni az elvárásoknak.

Hadházy Ákos szerint ugyanakkor bőven találni olyan szerződéseket, amiket Magyar Péter valószínűleg nem csak kényszer, vagy utasítás hatására köthetett meg – ezek ugyanolyan fölöslegesnek és túlárazottnak tűnnek. Ráadásul személyi összefonodás is kimutatható, például éppen az említett Troia Kft. esetében. Trentin Balázs Lajosról azt írta Hadházy Ákos, hogy „a tulajdonos Facebook-aktivitása alapján pedig jelenleg a Tisza Pártnak dolgozik – ezt Magyar Péter is megerősítette”.
Szűk esztendők

A Szabad Európához eljutott képernyőfelvételek alapján Trentin Balázs tavasszal és nyáron több alkalommal is adott instrukciókat a Tisza Párt aktivistáinak, támogatóinak egy Facebook csoportban utcai kitelepüléssel, vagy éppen a párt kampányvideóinak megosztásával kapcsolatban.

A cégének nem megy túl jól az utóbbi években: bár 2019-ben még fel tudott mutatni 19,65 millió forint bevételt az Opten céginformációs rendszer adatai szerint, egy évvel később már csak 4,48 millió volt a bevétele, aminek eredményeként 3,9 millió forint veszteséggel zárta az évet. 2021-ben már csak 2,8 millió forint volt a bevétel (1,95 milliós mínusszal év végén), de az év végén sikerült megállapodniuk 13,34 millió forint plusz ÁFA (16,94 millió forint) értékben a Diákhitel Központtal.

Ezért 2022-ben (nyilván ekkor fizették ki a cégnek a szolgáltatás ellenértékét) 13,42 forint értékesítésből származó bevétel szerepel a Troia Kft. mérlegében – vagyis szinte pont annyi, mint a szerződés nettó összege. (Ezen kívül 2,3 millió forint egyéb bevétele volt a cégnek.) Így sikerült az évet 2,95 millió forint adózott eredménnyel zárniuk – hogy aztán tavaly már ismét csak 4,3 millió forint értékesítésből származó és 9 ezer forintnyi egyéb bevételt tüntessenek fel. Nem is csoda, hogy 51 ezer forint adózás utáni veszteséggel zártak.

Ehhez kapcsolódóan: Hadházy Ákos kérdése nyomán vizsgálja a hatóság a rosszul sikerült egészségügyiszoftver-fejlesztéseket, amelyekről a Szabad Európa írt először.

A Diákhitel Központtal kötött szerződés tárgya diákhitel „valószínűsíthető hatása a nemzetgazdaságra”, valamint egy előrejelzés a „hallgatói hiteltermékek várható gazdasági hatásairól”. A Troia Kft.-nek ennek érdekében egy 40-50 oldalas tanulmányt, valamint egy vezetői prezentációt kellett elkészítenie. Lapunk az elkészült tanulmány tartalomjegyzékét ismerhette meg, eszerint a terjedelem jelentős részét (23 oldalt) az általános módszertani bevezetés teszi ki. A tanulmány készítőinek az adatgyűjtésre a szerződés szerint egyrészt a KSH vonatkozó publikus adataiból, valamint a Diákhitel Központ rendelkezésükre bocsájtott saját vonatkozó adatsoraiból kellett dolgozniuk. A szerződést 2021 december 1-én írták alá és december 30-ig kellett teljesítenie a vállaltakat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.