2024. szeptember 18., szerda

KÖRMAGYAR

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.09.18.


Körmagyar

Arthur Schnitzler Körbe-körbe c. művéhez Bródy Sándor írt bevezetőt. Így ír: „Ez a könyv arról a körről szól, amelyben az emberiség, mint az őrült, úgy pereg és pedig a világ teremtésének első pillanatától kezdve és valószínűleg a világ létének utolsó pillanatáig. (Vannak ugyan tekintélyek, akik azt tanítják, hogy a kör előbb kihűl, mint a föld, de én azt hiszem, a dolog tart véges-végig.)"

Magyarország metauniverzuma csúcsra járódik. A valóságon túli képzelt valóság virtuális realitása minden oldalról csikorog és bömböl és visít és dübörög.

Az egyik oldal (mindegy, hogy melyik) a maga homokzsákolójára héroszként tekint, a másik oldal (mindegy, hogy melyik) homokzsákolóján röhög: a hülye, minek ment oda? És fordítva. Oda-vissza. Körmagyar. Az egyik oldal (mindegy, hogy melyik) a maga homokzsákolójától elalél: már mióta talpon van, nem alszik, nem eszik, csak küzd, a másik oldal (mindegy, hogy melyik) homokzsákolóján röhög: nem szakszerű, rosszul fogja a lapátot, nem is lapát az, hanem evező (merőkanál, leveskanál, mokkáskanál, fogpiszkáló). És fordítva. Körmagyar. Az egyik oldal (mindegy, hogy melyik) a maga homokzsákolójában az árvíz megszelídítőjét látja, a vízár legyőzőjét, kiutasítóját, mint ahogy egykor az oroszokat. A másik oldal (mindegy, hogy melyik) homokzsákolójától elborzad: idétlen hülye, vagy lehet, hogy nem is homokot zsákol, hanem fifikásan a lopott valutakészletét rejti el. És fordítva. Körmagyar. Az egyik oldal (mindegy, hogy melyik) homokzsákolója maga a szebb jövő, szeretetlakoma, gazdag panoráma, végtelen horizont, csillagösvény és tejútrendszer, a másik oldal (mindegy, hogy melyik) homokzsákolója a testet öltött múlt, hullaház és csontzörej, siralomház és mindent elnyelő fekete lyuk. Az egyik oldal (mindegy, hogy melyik) homokzsákolója élethalálharcot vív, országért, nemzetért, kereszténységért, családért, hiteles („európai értelemben vett”) liberalizmusért és hiteles („európai értelemben vett”) konzervativizmusért, progresszióért és regressziórét, szabadságért, egyenlőségért testvériségért, élővilágért, a háziállatokért, a másik oldal (mindegy, hogy melyik) homokzsákolója kizárólag csak piárért, a fotó kedvéért, a publicitásért, és nem az élővilágért, nem a háziállatokért, hiszen azokat ők maguk úgyis megeszik, felzabálják. És fordítva. Körmagyar.

A mi fasisztánk, a ti fasisztátok. A mi kommunistánk, a ti kommunistátok. A mi forradalmárunk, a ti (ellen)forradalmárotok. A mi III/III-as besúgónk, a ti III/III-as besúgótok. A mi zsidónk, a ti zsidótok. A mi kereszténységünk, a ti kereszténységetek. A mi honfivérünk, a ti hazaárulásotok. A mi szabadítónk és messiásunk, a ti latrotok és antikrisztusotok.

Kornis Mihály Körmagyar c. művéhez Esterházy Péter írt bevezetőt: „Ez a könyv nem arról a körről szól, amelyben az emberiség, mint az őrült, úgy pereg és pedig a világ teremtésének első pillanatától kezdve és valószínűleg a világ létezésének utolsó pillanatáig. Ennél kevesebbről van szó, az országról, az ország állapotáról szól… Egy széjjelcincált társadalom karikatúrái a szereplők.”

Az örök és megállíthatatlan körmagyar. Újra és újra, mindig elölről és elölről, az idők végezetéig.

Forgás van, egyhelyben, forgás, ugyanonnan indulva, ugyanoda érkezve.
És közben csak úgy izzik és sistereg a gyűlölet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.