2024. szeptember 23., hétfő

KIS MAGYAR ABSZURD: A MAGYAR MODELLT AJÁNLJÁK PÉLDAKÉNT AZ EU VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.09.23.


„A versenyképes vállalkozás nem maffiaállamra épül... mi azonban kínai hiteleket veszünk fel, hogy a boszniai szerbeknek, vagy éppen az észak-macedónoknak adjunk százmilliókat arra, hogy ott támogassák az itthon is versenyképtelen magyar ’vállalkozókat’, akik majd megint ellopják a pénzt.” Így kommentálta Inotai András azt az abszurd célt, hogy a soros magyar elnökség az EU versenyképeségének a növelését tűzte ki a zászlójára úgy, hogy a magyar példát állítja követendőnek a többiek számára. 2010-ben a 42. helyen álltunk, ma az 54.-en tanyázunk az IMD 67 országot vizsgáló versenyképességi rangsorában – emlékeztetett a közgazdászprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének a korábbi vezetője, aki szerint a magyar kormánynak inkább csendben kellene maradnia ebben ez ügyben. Az uniós csatlakozás előtt is jobb volt a versenyképességünk, „mire használtuk akkor a pénzeket?” – tette fel a költői kérdést.


A múlt héten több magyar kormányzati tényező is „hangoskodott” uniós versenyképeségi témában. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a magyar kormány által a soros uniós elnökség programjának kertében tartott kétnapos budapesti informális tanácsülés végén tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Európa versenyképességének növelése érdekében Magyarország a magyar modellt ajánlja. Ennek lényege a stratégia partnerség az egyetemek, a szakképző intézmények és a vállalati szereplők között.

Szintén az uniós versenyképesség növelésének szükségességéről beszélt Lázár János újságíróknak, mégpedig az unió közlekedési minisztereinek informális találkozója előtt, amelyen amúgy a tagállamok magasszintű képviselői szintén csak foghíjasan jelentek meg. A magyar EU-elnökség keretében zajló tanácskozáson ő legalább nem ajánlotta kifejezetten a magyar modellt, annyit mondott, hogy „A magyar uniós elnökség célja, hogy egy új versenyképességi megállapodást kössön az európai választópolgárokkal, és ehhez Magyarország egy nagy lökést adjon.”

Nem arról van-e szó, hogy vak vezetne világtalant? A magyarok jelenthetnék a példát versenyképességi ügyekben az EU többi tagországának? – kérdeztük Inotai Andrást...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.