2024. szeptember 8., vasárnap

JOGOS MATOLCSY KRITIKÁJA, DE AZT NEM ISMERI EL, HOGY NEKI IS SZEREPE VAN A LEJTMENETBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.09.08.


Sok igazság van abban, amit Matolcsy állít, de egyetlen ponton – nem véletlenül – téved, nevezetesen, hogy neki ehhez semmi köze, hiszen az ő felelőssége is súlyos; az azonban tény, hogy a kormány és az MNB összevetéséből az utóbbi jön ki jobban. Így reagált Katona Tamás a jegybank elnökének újabb komoly kormánybírálatot tartalmazó beszédére, amelynek a fő üzenet az, hogy utat tévesztett a kormány, s gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Ugyanakkor árulkodó, amiről nem beszélt a jegybank elnöke, például az európai uniós kapcsolatrendszerről, s az is érdekes, hogy Orbánt nem bírálta. Viharnak tűnhet ez a biliben – véli a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, aki megjegyezte: nem lehet véletlen, hogy most szivárgott ki a kormány szándéka a komoly választási költekezés megindítására az év végén.


Mint arról a Hírklikk is beszámolt, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az idei Közgazdász-vándorgyűlésen kemény üzenetet fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájáról: teljes fordulatra lenne szükség a gazdaságpolitikában, mert megint utat tévesztett az ország – mondta. Szerinte a 2010-2019-es évtizedet megnyerték, az úttévesztés 2021-ben indult el, s a mostani évtizedet el is fogjuk veszteni, a 2030-ra kitűzött célt nem fogjuk elérni. Komoly hiba volt, hogy a kormány elengedte az államháztartás hiányát, miként az is, hogy nem csatlakozott az MNB által vitt antiinflációs politikához – rótta fel. Az uniós felzárkózás megállt, sőt, 2023-már csak az unió 23. legfejlettebb állama volt Magyarország.

A fordulatot szerinte azt jelentette, hogy a kormány elindította az erőltetett gazdasági növekedést, költekezést, s elfogadta a hibás érvelést, hogy a magas infláció jót tesz a költségvetési bevételeknek. De – miután a lakosságnak elfogyott a pénze – az is tévedés, hogy a növekvő reálbérekből automatikus fogyasztás lesz. Szóba hozta, hogy nem nőtt a nyugdíjak és a szociális ellátások reálértéke. Mindez egybevetve „egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulatot” generált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.