2024. szeptember 25., szerda

ISTEN HÁTA MÖGÖTT – ÍME A BESE-ÜGY ÁLTAL „ELTAKART” PAPI PEDOFILBOTRÁNYOK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.09.24.


Több véleményvezér is tudni véli: szeptember elején azért jöttünk elő a Bese Gergő-történettel, hogy eltereljük a figyelmet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyes papjainak zaklatási és pedofilügyeiről, illetve az érintettek és a lehetséges tanúk nagypolitikai kapcsolatairól. Minthogy ebből egy szó sem igaz, most kifejezetten rátereljük a figyelmet az állam és az egyház összeépülésének ezen árnyoldalaira. Például arra, hogy a szexuális visszaélések elkövetői a világi védettség, a sérthetetlenség tudatában létezhettek. A ma már vádlott Rónaszéki Gábor a Pázmány-rektorral közös tanyáján politikusokat fogadott „nem politikusi minőségükben”. A frissen leleplezett Hatházi Róbert mentorát a kormány–egyház-kapcsolat kulcsfigurájaként jegyzik. A nagy túlélő Mészáros István pedig nem más, mint a vadászlobbi főpapja.


„Az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak” – ezzel a mondattal ütötte el a Válasz Online által nyilvánosságra hozott Bese Gergő-balhét a miniszterelnök a szeptember eleji kötcsei pikniken. A papi szolgálat alól felfüggesztett dunavecsei explébános „férfibarát” életmódja persze a kormányzatnak is kellemetlen, Bese ugyanis a politikai kereszténység zászlóvivőjeként mutatkozó közszereplő volt: fellépett az „LMBTQ-propaganda” ellen, sőt – mint a Lakmusz kiszúrta – nemcsak megáldotta a Megafon-központ irodáit, hanem el is végezte a fideszes influenszerképzőt. Ő szentelte meg továbbá a Miniszterelnökségnek helyet adó egykori Karmelita kolostort, családi egyesületei bő 100 milliós támogatást kaptak az államtól, illetve a Magyar Hang értesülése szerint KDNP-s stábtagként is fizetést biztosított neki a hatalom. Bese egyébként a párt ifitagozata, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) vidékért munkacsoportjának vezetőjeként indult, forrásaink szerint pappá válása előtt a szervezet táboraiban is megjelent, majd – ahogy a Szemlélek írta – épp erős politikai bekötöttsége miatt találták meg nehezen a helyét az egyházmegyei struktúrában.

A félig pap, félig politikus Bese Gergő minapi lelepleződése után Perintfalvi Rita teológus dobta be a köztudatba, hogy csakis elterelés lehet a dunavecsei plébános melegpornó-felületekre „felkúszó” magánéletének taglalása – amely a kalocsa-kecskeméti pedofilügyek semlegesítését hivatott szolgálni. Háttérbeszélgetéseinken megtapasztaltuk: ezt a narratívát egyházi vezetők is osztják, mi több: Bese testvére szintén erre utalt a Gulyáságyú Média videójában. „Itt az a legnagyobb gáz, hogy van kettő darab pedofil pap, akiről egyáltalán nem esik szó (…), és tuti, hogy van valami elterelés a háttérben” – nyilatkoztatta ki Bese Gábor.

Ki kell ábrándítanunk az eltereléshívőket: ahogy podcastadásunkban is egyértelművé tettük, lapunk éppen azért állt elő a Bese-üggyel, mert úgy érzékeltük, hogy a történetet el akarják tussolni – noha a bizonyító erejű akta hetek óta ott keringett kormányzati és egyházi körökben. Ráadásul mindössze annyit tettünk, hogy jól célzott kérdéseket küldtünk olyan címzetteknek (nuncius, érsek), akik nem voltak abban a helyzetben, hogy hazudjanak az ügy lényegét illetően. Elszántságunkat csak fokozta, hogy miközben Bábel Balázs érsek már augusztus végén eltiltotta Bese Gergőt a nyilvános szereplésektől, a plébános magabiztosan posztolgatott tovább a Facebookon és más felületeken. Állítólag abban a tudatban, hogy ő a „Fidesz papja”, ergo megvédi a politika...


Lásd még:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.