2024. szeptember 28., szombat

GYŐZELMET VÁR ORBÁN CSODÁLÓJA AZ OSZTRÁK VÁLASZTÁSOKON

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY MARIANN
2024.09.28.


Várhatóan a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) győz a vasárnapi osztrák parlamenti választásokon, maga mögé utasítva az ország két hagyományos tömegpártját: a Néppártot (ÖVP) és a szociáldemokrata SPÖ-t. Herbert Kickl, az FPÖ elnöke (Orbán Viktor szövetségese és csodálója) kancellári ambíciókat táplál, de ezeket nehezen tudja majd megvalósítani – ha egyáltalán. Az viszont nem lehetetlen, hogy ha a parlament demokratikus pártjai nem tudnak összefogni, a jobbra tolódott, szavazaterős ÖVP az FPÖ bevonásával, de Kickl nélkül alakít kormányt.


A 2019-es választásokon a Néppárt került az első helyre, 37.4 százalékkal, az SPÖ 21.2, az FPÖ csak 16.2 , a Zöldpárt 14 százalékot kapott. A felmérések szerint az ÖVP és az SPÖ most jelentős szavazói tömegeket veszít el, újabb többségük aligha képzelhető el, mert a kis liberális párt által megtámogatott néppárti kormány iránti bizalom mélyponton van. A gazdaság a háború utáni időszak leghosszabb recessziójával küzdve, két éve stagnál vagy zsugorodik, Ausztria versenyképessége, termelékenysége, sőt, jóléte is csökkent. Uniós viszonylatban magas az infláció, amit fűt az állam költekezése és takarékossági reformokat ez a kormány nem tudott keresztülvinni.

Ausztria sajátos helyzetben áll az orosz kérdésben. Bár a kormány elítélte az Ukrajna elleni agressziót és támogatja a szankciókat, egyúttal (Magyarországhoz hasonlóan) finanszírozza az orosz háborús gépezetet, hiszen csaknem egész földgázimportja változatlanul Oroszországból származik, holott lett volna már mód arra, hogy más forrásokra támaszkodjék. Karl Nehammer kancellár Orbán Viktor mellett az egyetlen vezető nyugati politikus, aki a háború kitörése óta Putyin elnöknél járt Moszkvában. A kormány csak most, augusztusban változtatta meg az ország nemzetbiztonsági stratégiáját, amelyben Oroszország még, mint „stratégiai partner” szerepelt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.