2024. szeptember 18., szerda

GVH-ELNÖK: HIBA VOLT AZ UNIÓS BÍRÓSÁG ELÉ VINNI A SPAR-ÜGYET | 24.HU

DELLA / 24.HU
Műsorvezető: BAKA F. ZOLTÁN
2024.09.18.



Nem lett volna szabad az EU Bírósága elé vinni a Spar által az árstop miatt indított pert, mert Luxemburgban tudhatóan elfogultan ítélkeznek, a magyar kormány rovására - fogalmazta meg a Dellában vaskos véleményét a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, aki a szegedi bíróságon megfordult üggyel kapcsolatos kritikáját- mint a műsorban hangsúlyozta - magánvéleményének tekinti. „Ha én egy magyar bíró vagyok, el sem mentem volna az uniós bírósághoz ebben az ügyben előzetes döntéshozatali eljárásban” – mondta az adásban. Rigó Csaba Balázs állítja, tudható volt, hogy milyen álláspontra fog helyezkedni az uniós bíróság: nem a fogyasztók javát szolgálóra. Szerinte a kormánynak és a GVH-nak viszont ez a dolga, "a magyar emberek védelme". Azt is állítja, nem áll összefüggésben a kormány és a Spar vitájával, hogy a kiskereskedelmi multi egy újabb, úgynevezett utóellenőrzéses vizsgálat alanyaként kerül ismét a versenyhivatal figyelmének fókuszában.

Egy másik, a Nemzetgazdasági Minisztérium megkeresésére augusztus végén elindított panaszeljárásban azt is vizsgálni fogják, hogy a konkrétan nevesített kiskereskedelmi cégek kartellt megvalósítva hajtottak-e végre áremelést azon termékek körében, amelyek a kötelező akciózás hatálya alá tartoztak idén június végéig. A GVH elnöke szerint „az azért elgondolkodtató, ha ugyanazokat az adatokat töltik föl mindannyian hajnalban (az Árfigyelőbe)”.

Az adásban szóba került a tavasszal felbukkant majd elsüllyedt parlamenti javaslat az alapvető jelentőségű vállalkozások kijelöléséről, amit sokan a piaci szempontból meghatározó cégek elkobzása előkészítésének tartottak. Rigó Csaba Balázstól megtudtuk, hogy nem állt föl az a munkacsoport, amelyik a - szerinte nyugati példákat követő - kormányzati tervek gyakorlati megvalósítását segíthette volna, s amelynek felállítására ő maga tett javaslatot még tavasszal. A munkában való részvételre a piaci szereplők, szakmai szervezetek is bejelentkeztek, de a GVH elnökre szerint akkor lehetne szükség a konzultációs testület megalakulására, ha a javaslat újra napirendre kerülne az országgyűlésben. Ilyen javaslat ugyanakkor nincs. Ez a puska tehát - szemben a színpadival - lehet, hogy végül nem fog elsülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.