2024. szeptember 13., péntek

GPT-O1 GAZDASÁGPOLITIKAI TANÁCSA ORBÁN VIKTORNAK (NEMVICCPOSZTHALÁLKOMOLYPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2024.09.13.


Kérdés: Hogyan folytathatja a kormány a magas nyomású gazdaság politikáját, ha az alábbiak állnak fenn.

Alacsony növekedési mutatók, visszafogott hitelbővülés.
Negatív kibocsátási rések.
Az elmúlt évtizedek legmagasabb inflációs környezete.
Magas kamatkörnyezet.
Szűkös munkaerőpiac, további kínálat hiánya.
Óriási költségvetési hiány és növekvő adósságköltségek
. (ezt az erste elemzéséből vettem, a negatív kibocsátási résről megkérdeztem GPT-4o-t: A közgazdaságtanban a negatív kibocsátási rés akkor fordul elő, amikor egy gazdaság kevesebbet termel, mint a potenciális kibocsátása, amely az a maximális szintű áruk és szolgáltatások mennyisége, amit teljes kapacitással és teljes foglalkoztatás mellett képes előállítani. Lényegében a negatív kibocsátási rés azt jelzi, hogy a tényleges GDP alacsonyabb, mint a gazdaság potenciális GDP-je.)

VÁLASZ: (minden beszélgetés angolul folyt és utána kértem GPT-4o-t, mert nem tudom, milyen fordításban GPT-o1, hogy fordítsa le magyarra)

A magas nyomású gazdaság politikájának követése – olyan állapot, ahol a kereslet szándékosan az aktuális gazdasági kapacitás fölött marad, hogy ösztönözze a teljes foglalkoztatást és a bérnövekedést – különösen kihívást jelenthet az Ön által felvázolt feltételek mellett. Az alacsony növekedés, a visszafogott hitelbővülés, a negatív kibocsátási rések, a magas infláció, a megemelkedett kamatlábak, a szűkös munkaerőpiac és a jelentős költségvetési hiányok kombinációja összetett gazdasági környezetet hoz létre. Azonban a kormány stratégiai politikák keverékével navigálhat ezek között a kihívások között, amelyek célja a termelési kapacitás növelése, a munkaerő-kínálat bővítése és az inflációs nyomás kezelése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.