2024. szeptember 19., csütörtök

FEDŐCÉGNEK TŰNIK A FELROBBANÓ CSIPOGÓKAT HIVATALOSAN GYÁRTÓ MAGYAR CÉG

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2024.09.18.


A Hezbollahot megrázó robbanássorozathoz egy egyfős magyar cég, a BAC Consulting gyárthatta a valószínűleg robbanóanyaggal kitömött csipogókat. A BAC Consulting hivatalosan extrém sikeres tanácsadó cég, azonban számos jellemzője erősen arra utal, hogy valójában nem ez volt a tevékenysége.

Kedden helyi idő szerint délután fél négy körül a libanoni Hezbollah fegyveresei által használt csipogók közül több ezer robbant fel egyszerre Libanonban és Szíriában. A robbanássorozatban eddig legalább kilenc ember életét vesztette, köztük egy nyolcéves kislány, és közel háromezer fő megsebesült. A libanoni hatóságok az izraeli titkosszolgálatot sejtik az akció mögött.

A leírások alapján nagyjából egy órán keresztül egyre-másra robbantak fel a jellemzően az áldozatok zsebében vagy övén hordott személyi hívók, tűzijáték- vagy puskaropogás-szerű hangokat kiadva. A Hezbollah terrorszervezet az izraeli titkosszolgálattól tartva idén februárban figyelmeztette a tagjait, hogy ne használjanak mobiltelefont, írta a BBC. Ezért a csipogók használatára tértek át, amiből ezt az új típust nemrég kezdték el használni.

FRISSÍTÉS:
Kovács Zolán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közleményéből:
A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon.
A további vizsgálatok során a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok valamennyi érintett nemzetközi partnerszolgálattal és társszervezettel együttműködnek.
Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent.

A brit hadsereg egyik, a BBC-nek név nélkül nyilatkozó egykori robbantási szakembere szerint ilyen robbantássorozathoz valószínűleg 10-20 grammnyi katonai minőségű robbanóanyagot kellett elhelyezni minden csipogóban, például kis alkatrésznek álcázva. Ezt pedig utána távolról is működésbe lehetett már hozni, például a csipogókra küldött speciális üzenetsorral is.

Az érintett csipogók a tajvani Gold Apollo cég AR-924-es típusú eszközei voltak. A Gold Apollo alapítója és elnöke szerint viszont a kérdéses termékeket nem gyártották, csak a márkanevet adták hozzá az elmúlt három évben. A terméket állításuk szerint egy budapesti cég, a BAC Consulting Kft. tervezte és gyártotta le közleményük szerint.

BAC Consulting Kft. néven csak egy magyar cég létezik, az viszont csak két éve alakult meg. Egyetlen tulajdonosa és munkavállalója, a 49 éves B.-A. Cristiana egy újpesti panellakás nyolcadik emeletére van bejelentve. Cégalapítását megelőzően B.-A. Cristiana egyéni vállalkozóként üzletelt az újpesti panelből 2021 márciusa óta. A nő korábban Franciaországban is be volt jegyezve egyéni vállalkozóként...


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.