2024. szeptember 2., hétfő

EZEN MÚLIK IGAZÁBÓL AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2024.08.28.


Az elmúlt fél évben az amerikai elnökválasztásról szóló hírek többsége Joe Biden életkoráról és mentális állapotáról, a Donald Trump elleni perekről, a Trump elleni merényletről, Biden visszalépéséről és az alelnökjelöltek kiválasztásáról szólt. Kívülről úgy néz ki, mintha a novemberi választás azon múlna, milyen TikTok-trendeket tud meglovagolni a demokrata elnökjelöltté előlépő Kamala Harris, és hova fajul Donald Trump és Elon Musk egyre szorosabb barátsága.

A valóságban azonban a választók többségét leginkább az érdekli, hogy ő és családja jobban éljen. Márpedig a legtöbben akkor érzik úgy, hogy jobban élnek, ha több pénzük van. Ez pedig – a világgazdasági folyamatok mellett – jelentős mértékben múlik az egymást követő kormányzatok gazdaságpolitikai döntésein. Vagyis: pont úgy, mint Magyarországon, Amerikában is a pénztárcájuk alapján szavaznak a legtöbben.

Ezt az elnökjelöltek és csapataik is pontosan tudják, és bár gazdasági üzenetekkel nehezebb kampányolni, mint egy szabad ország vagy egy határkerítés ígéretével, azért a kampányüzenetek középpontjába mindig azt helyezik, hogy a választóknak több pénzük lesz, ha rájuk szavaznak.

Nagyot fordult a világ Amerikával


Az Egyesült Államokban az elmúlt százötven évben folyamatosan változott, hogy a két nagy párt közül éppen melyik mit gondol a gazdaságról. A 20. század elején egyszer helyet is cserélt a korábban inkább baloldali Republikánus Párt, és az inkább jobboldali Demokrata Párt, azóta inkább a demokraták szeretnének nagyobb, és a republikánusok kisebb újraelosztást.

A 2010-es évek közepétől azonban valami megváltozott, a Demokrata Párton belül megerősödtek az európai típusú szociáldemokráciát képviselő politikusok. A republikánusok egy része ezzel párhuzamosan elkezdte keverni a baloldali és jobboldali gazdaságpolitikai ígéreteket, sőt, Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance korábban egy sor kérdésben kifejezetten baloldali üzeneteket hangoztatott.

A mostani elnökválasztás azért speciális, mert Trump korábban négy évig volt elnök, Harris pedig négy évig alelnök, vagyis a szavazók elvileg mindkettőjükről tudják, mit kezdenének az amerikai gazdasággal. Saját teljesítményüket azonban mindketten keveslik, ezért az elmúlt hetekben ígéretek sokaságával rukkoltak elő a bizonytalan szavazók meggyőzésére. Külön érdekesség, hogy Trump és Vance mintha egy sor kérdésben egymásnak ellentmondó ígéretekkel kampányolnának, Kamala Harris pedig Biden politikájától is eltérő ötleteket dobott be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.