2024. szeptember 16., hétfő

„EZ A RENDSZER ARCTALAN, SÜKET ÉS ÉRZÉKETLEN” – RENDSZERSZINTŰ PROBLÉMÁK A GYERMEKVÉDELEMBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2024.09.16.


Utcán élő kiskorúak tucatjai, szexuális kizsákmányolás, átvilágítások: a magyar gyermekvédelem abuzivitása, a szakemberek hangjának elnyomása, a kiskorúak kizsákmányolása jelenleg is zajlik.


„Kollektív döntése volt az otthonban dolgozóknak, hogy nem engedik vissza a lányt ezentúl az otthonba, a viselkedése miatt. Ezt azzal indokolták, hogy már nemsokára úgyis tizennyolc éves lesz. Bennem ez nagy felháborodást váltott ki, bennük meg az váltott ki nagy felháborodást, hogy én ezt ellenzem. Nekem ez egy nagy szívdöfés volt. Azt gondoltam, hogy úgyis én vagyok ott esténként, és ha én akarom, akkor úgyis be tudom engedni. Be is engedtem. 

Azt mondták enni sem adhatok neki.

Persze megetettem, bejött, beszélgettünk. Elindult egy kapcsolódás. Tulajdonképpen engem ezért rúgtak ki onnan” – osztotta meg az Átlátszóval pályakezdésének élményeit a névtelenséget kérő nevelőnő (a továbbiakban Kataként hivatkozunk rá).

Huszonháromezer lehetséges áldozat

Kata az elmúlt tizenöt évben dolgozott több nevelőotthonban, jelenleg egy egyházi fenntartású gyerekotthonban nevelő. Dolgozott speciális iskolában, állami iskolában és nevelőszülői tanácsadóként.

Magyarországon huszonháromezer gyerek szakellátásban nevelkedik: gyerekotthonban, nevelőszülőnél vagy utógondozásban részesül. Jelenleg minden tizedik, tizenegyedik kiskorú szökésben van: megszökött vagy elküldték a gyerekotthonból, mert például bűncselekményt követett el. A rendőrség honlapján

az eltűnt személyek listáját 90-95 százalékban ezek a gyerekeket teszik ki.

A legtöbb szökésben lévő kiskorú a rokonaihoz megy vissza, egy részük azonban az utcán él. Akiknek nincs senkijük, éjjelente elhagyott pincékben húzzák meg magukat.

Sokan a gyermekkereskedelem áldozatai lesznek. A fiatal, családi háttérrel nem rendelkező, kiszolgáltatott lányokat és fiúkat a függetlenné válás, illetve a szebb jövő reményében tudják beszervezni. A gyermekkereskedelemnek és prostitúciónak, illetve a bűnszervezetekben való munkának az állami gondozásban felnőtt kiskorúak a célcsoportja. Ez, mondhatni, törvényszerű; a veszélyeztetettség gyökere: a biztos és támogató háttér és a perspektíva teljes hiánya, tehetetlenségük érzése, kötődési zavaruk, nem utolsó sorban pedig a gyermekvédelmi rendszer abúzusai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.