2024. szeptember 25., szerda

ELLENTMONDÁSOKKAL KÖZELÍT BUDAPESTEN AZ ÚJ ÜGYELETI RENDSZER, AZ OMSZ ÉS A MOK MÉG A SZÁMOKBAN SEM ÉRT EGYET

NÉPSZAVA
Szerző: BODA ANDRÁS, DANÓ ANNA
2024.09.25.


Hat nap múlva jön a nagy váltás a fővárosban, de a mentőszolgálat és az orvosi kamara álláspontja közötti eltérések azt jelzik, még mindig vannak tisztázatlan kérdések.


Jövő kedden indul Budapesten az új, már az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított alapellátási ügyeleti rendszer. Ugyanakkor az OMSZ és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közlései közötti differenciák arra engednek következtetni, hogy az új modell működtetésének továbbra is vannak még nem kellően tisztázott pontjai.

Mint arról többször írtunk, az egészségügyi kormányzat szerint szervezettebb és magasabb színvonalú, a korábbiaknál jóval biztonságosabb szolgáltatást kapnak a budapestiek október 1-től. Attól kezdve az alapellátási ügyeletet 15 helyszínen 28 felnőtt- és 3 gyermekellátó helyen, továbbá 14 mobil ügyeleti egységgel biztosítják. Az új rendszert és az abban hangsúlyos feladatot kapó háziorvosok alkalmazásának módját kritikával illette a MOK.

Az orvosi kamara titkára, Keczéry Attila – aki maga is háziorvosként dolgozik – legutóbb, múlt vasárnap lapunknak nyilatkozva azt tette szóvá: több kerület háziorvosa a mai napig nem kapott „behívót", szerződéstervezetet a mentőszolgálattól. Azaz, ha akarnának sem tudnának szerződni az orvosok, hiszen meg sem kereste őket az OMSZ...


Lásd még:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.