2024. szeptember 23., hétfő

EGY HÉT MÚLVA INDUL AZ ÚJ ÜGYELETI RENDSZER, DE A MAGYAR ORVOSI KAMARA SZERINT TÖBB HÁZIORVOST MÉG CSAK MEG SEM KERESETT AZ ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2024.09.23.


Továbbra is visszalépésnek értékeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a fővárosban októbertől bevezetendő új, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított alapellátási ügyeletet.


Keczéry Attila, a MOK titkára, Zuglóban praktizáló háziorvos onnan kezdte: Budapesten reggel nyolctól este nyolcig működnek a rendelések, azok között vannak „lefedetlen” időszakok. Azaz nem elérhető a háziorvos. Eddig ezeket a szüneteket az alapellátás mellett Budapesten állandóan működő 24 órás ügyeleti szolgálatok látták el, amelyek a váltással megszűnnek. Ugyanakkor Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár többször elmondta: az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős. Keczéry Attila szerint ez azt jelenti, aki megtartja az eddigi esti rendeléseit is, azokon a napon 12 órán át felelős lesz a területén élők ellátásáért. Azaz, ha például valaki délután 4-től este 8-ig rendel, akkor reggel 8 és 16 óra között is övé az ellátási kötelezettsége, hiszen az egységes ügyeleti rendszer csak délután 16 órától indul. Keczéry Attila szerint elfogadhatatlan, hogy kétheti időszak 10 munkanapjából ötször 12 órát, egy alkalommal, amikor ügyeletet is ellátnak 14 órát dolgozzanak egyhuzamban az előírt nyolc óra helyett a fővárosban dolgozó háziorvosok.

A kamara által javasolt megoldást, miszerint hétköznap 8-14 óra között, illetve 14-20 óra között egyszerre 2 orvos ügyeljen az ügyeleti ponton, amelyhez az OMSZ még biztosítana egy kijáró szakembert, az egészégügyi kormányzat elvetette, hiába támogatták ezt a háziorvosok is.

– A MOK javaslata megoldotta volna az „ellátás nélküli üres órák” problémáját – állítja Keczéry Attila. Hozzátette: a MOK kiszámolta, hogy az új alapellátási ügyeletben, ha valamennyi háziorvos részt vesz a feladatban, úgy kéthavonta minimálisan három ügyelet jut egy orvosra. Az új ügyeleti rendszert bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eddig mindössze 261 jelentkeztek, az új rendszer zavartalan működtetéséhez azonban minimálisan 675 felnőttet ellátó és 135 gyermekorvosra volna szükség.

Probléma az is, hogy több kerület háziorvosa a mai napig nem kapott „behívót”, illetve szerződés-tervezetet a mentőszolgálattól. Azaz, ha akarnának sem tudnának szerződni az orvosok, hiszen meg sem kereste őket az OMSZ.

Keczéry Attila emlékeztetett arra is, hogy az egészségügyért felelős államtitkár úgynevezett háromsoros ügyeleti pontokat ígért. Ez azt jelentené, hogy egy-egy ponton két orvos fogadja egyidejűleg a betegeket, egy orvos vagy mentőtiszt pedig a hívásokra megy ki. A MOK számításai szerint így havonta már 1350 betöltendő orvosi helyre kell szakembert találni. Ebből pedig egyértelmű, hogy nem kéthavonta egy ügyelet jut majd egy orvosra, ahogyan az a háziorvosoknak szóló tájékoztatón elhangzott, hanem minimum kettő – állapította meg a MOK titkára. Hozzátette: mindez azért is probléma, mert a főváros 906 felnőtt parxisából most is száz, a gyermekeket ellátó 297-ből 28 betöltetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.