2024. szeptember 2., hétfő

DOBOZI ISTVÁN: GYŐZHET-E KAMALA HARRIS?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: DOBOZI ISTVÁN
2024.08.30.


...Harris villámrajtja

A jelöltváltás után vált világossá, hogy pártján belül, de főként azon kívül sokan mélyen alábecsülték Harris valóságos politikai képességeit. Mert amit Biden visszalépése után a fiatalos lendületű, derűs és magabiztos kaliforniai politikus a választási kampányban elért, az kisebbfajta politikai csodával ér fel. A demokrata jelöltcsere egy hónapon belül olyannyira felvillanyozta a letört választási sereget, hogy a demokraták ma már nem vereségben, hanem Trump legyőzésében gondolkodnak, sőt napról napra magabiztosabban reménykednek. Miután a közvélemény- kutatásokban Biden egyre inkább Trump mögött kullogott, Harrisnak sikerült a hanyatló trendet – legalábbis átmenetileg – megfordítania. Ráadásul a „túl öreg elnökjelölt” egy csapásra a republikánusok problémája lett. (Harris ötvenkilenc, Trump pedig hetvennyolc éves, és szemlátomást egyre gyakrabban áll be nála kognitív „gyújtási zavar”.)

A demokraták megújult lelkesedését, vaskos politikai hangulatváltozását jelzi, hogy a Harris-kampányhoz rekordmennyiségben dől a pénz, nemcsak a megadonoroktól, de az egyszerű szavazók millióitól is, akiknek többsége első adományozónak számít. A demokraták kampánypénztárcája hirtelen jóval vastagabb lett, mint a másik táboré. Az alelnök kampányrendezvényei hatalmas lelkes tömegeket vonzanak.

Harris üstökösszerű felemelkedése fölöttébb felkészületlenül érte a Trumpstábot, amely egész kampánystratégiáját a több szempontból gyöngélkedő Bidenre alapozta a biztos győzelem reményében. Trumpot annyira kizökkentette a demokraták jelöltcseréje, hogy fölvetette annak „ténylegesen alkotmányellenes” voltát. Az állítás nyilvánvaló képtelenség, s az exelnök minden valószínűség szerint a trumpista kemény magnak címezte arra az esetre, ha elbukná a választást. Trump már most tudatosan és módszeresen készíti fel követőit a novemberi választás tisztaságának kétségbe vonására: „A demokraták csaltak a legutóbbi elnökválasztáson, és csalnak a mostanin is.” A washingtoni hatóságoknak a lehető legrosszabbra – erőszakos cselekményekre – is fel kell készülniük Trump választási veresége esetén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.