2024. szeptember 29., vasárnap

BOD PÉTER ÁKOS: HITELTELENEK ORBÁN VIKTOR GAZDASÁGI TERVEI

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2024.09.28.



A miniszterelnök beszédei a gazdasági semlegességről alaptalanok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elhangzott beszédben a számokkal is óriási probléma van. Kötcsén még 3-5 százalékos gazdasági növekedésről beszélt, most már 3-6 százalékról, miközben a Magyar Nemzeti Bank és elemzők már 2 százaléknak is örülnének – hívta fel a figyelmet Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.


A jegybank egykori elnöke nem biztos abban, hogy hétfőn a Parlamentben is elismétli ezt a beszédet a miniszterelnök, mert az első reakciók nagyon kemények. Kötcse után még lehetett azt mondani, hogy az zárt körben, a barátai előtt hangzott el, de ezt már nem lehet kimagyarázni. Mondandójából ugyanis kiderül, hogy közgazdasági terve nincs. A kérdés persze az – tette hozzá a professzor –, hogy vajon van-e akkor világterve, vajon semlegessé válhat-e Magyarország? Emlékeztetett azonban rá, hogy nem lehetünk semlegesek, hiszen a NATO-csatlakozásról, illetve az uniós tagságról is népszavazás döntött.

Bod Péter Ákos kitért arra is, hogy a kormány nem onnan vesz fel hitelt, ahonnan akar, hanem muszáj felvenniük, amit tudnak. Azok a szokásos helyek, ahonnan eddig pénz érkezett, bezárultak, így most drágább hiteleket kell felvenni, például Kínától. Orbánék kiszolgáltatottak Kínának a hitelek miatt, és Oroszországnak, mert nem tudtak leválni a drága gázról, miközben a legtöbb ország már le tudott. Ezt a kényszerhelyzetet próbálja a miniszterelnök megideologizálni, és racionalizálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.