2024. szeptember 11., szerda

BOD PÉTER ÁKOS: EGY FELELŐS JEGYBANKELNÖK CSAK OPPONÁLNI TUDJA EZT A GAZDASÁGPOLITIKÁT

DELLA
Műsorvezető: BAKA F.ZOLTÁN
2024.09.11.



A tavalyi recesszió után a magyar gazdaság az idén is csak totyorog, a mocsárba beleragadva halad zsombékról zsombékra – festi le líraian a hazai helyzetet a Dellában a korábbi jegybankelnök, Bod Péter Ákos. Az egyetemi tanár szerint Orbán Viktor túl sokat vár Nagy Mártontól, amikor 3–5 százalékos növekedést kér jövőre a csúcsminiszteri poszt várományosától.

"A Trabant stabilan működik 80 kilométer per órás sebesség mellett, de ha túlhajtjuk, lefullad, füstölni kezd. Pont ilyen hatása lesz annak, ha a magyar gazdaságot hajtják túl, amely a modellszámítások szerint legfeljebb 3 százalékos növekedésre képes"

– állítja Bod Péter Ákos.

Ehhez a feladathoz vélhetően Varga Mihály asszisztál, MNB-elnökként, márciustól, a jelenlegi pénzügyminiszter esetében az a kérdés, hogy beáldozza-e a jegybanki függetlenséget a kormány gazdaságpolitikájának kiszolgálása érdekében. Vendégünk szerint ebben a helyzetben csak opponálni tud egy felelős jegybankelnök, igazodva az MNB-törvényben foglalt kötelezettségeihez.

A miniszterelnök által emlegetett gazdasági semlegességről az a véleménye, hogy a gondolat naivitáson alapul. A jelen körülmények között nem lehet kimazsolázni a jót a különböző politikai-gazdasági blokkokból, hanem azt kell elkerülni, hogy mi magunk váljunk mazsolává, amit az egymásnak feszülő blokkok kipréselnek.

A műsorban beszéltünk még a keleti forrásokra alapozott modellről, amely a kormányfő által elmondottak alapján egyre hangsúlyosabb lesz Magyarország finanszírozásában. Vendégünk szerint a japán piac rugalmasabb, őket csak az érdekli, hogy a hitelezett ne menjen csődbe, míg a kínaiak politikai feltételeket támasztanak a pénzért cserébe.

De egyik sem ér fel a nyugati piacok és az EU nyújtotta lehetőségekkel.


Kitértünk arra is, hogy a friss uniós versenyképességi elemzés rossz híreket tartalmaz az Orbán-kormány számára, az e-mobilitás terjedése valószínűleg lassabb ütemben halad, mint Nagy Márton szeretné. Ez pedig a következő időszak iparpolitikáját kérdőjelezheti meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.