2024. szeptember 20., péntek

BESE GERGŐ ATYÁK, BALOG ZOLTÁNOK ÉS A LEFOSOTT EMBEREK EMLEGETÉSÉVEL TÜNTETNEK IVÁNYI MELLETT

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT, KERSNER MÁTÉ, MOLNÁR ZOLTÁN
2024.09.20.


Ismert emberek tartottak szolidaritási tüntetést Iványi Gáborék mellett péntek este, miután a fővárosi kormányhivatal törölte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeit a nyilvántartásból.

Az „Emberek az emberekért” nevű megmozdulás műsorában fellépett például Mácsai Pál, Für Anikó, Nagy Zsolt, Pogány Judit, Rost Andrea, Halász Judit, Jordán Tamás, Bródy János, Cserhalmi György, Molnár Áron és Lengyel Tamás is.

A leírás szerint a rendezvény fő célja az volt, hogy kiálljanak Iványi Gábor és az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesület mellett, de „leginkább az utcára tett közel 600 diák mellett, azok mellett, akik önmagukról gondoskodni nem tudnak, de Iványi Gáborban megtalálták a segítőjüket”. Az ügyről részletesen a cikk végén olvashatnak.
Iványi: A magyar kormány egyházüldözést folytat

Az itt élőben követhető
tüntetés kezdetekor háromnegyedig volt tele a Blaha Lujza tér, de tudósítónk nem érzékelt nyomorgást, hátrébb könnyen lehetett mozogni. A téren minimális a rendőri készültség. Pontban 17:00-kor megjelent Iványi Gábor a színpadon, vastapssal fogadja a tömeg a lelkészt. Beszéde előtt Erdős Virág versét olvasták fel a Radnóti Színház társulatának tagjai, majd a klubrádiós Józsa Márta konferálta fel Iványit arra kérve mindenkit, nézzenek mosolygó szemekkel rá.

„Megtisztelő és megható, hogy kiállnak értünk. A magyar kormány egyházüldözést folytat. Megpróbálja felszámolni a szocializmus alkonyán létrehozott intézményeket” – mondta Iványi az egybegyűlteknek. Köszönetet mondott a beszéddel készülő művészeknek, és kiemelte, hogy komoly kockázat lehet ez számukra. „Én csupán vendég vagyok itt, ezt a demonstrációt civilek szervezték” – mondta.

Iványi rövid beszéde után Mácsai Pál színész-rendező lépett színpadra, aki egy József Attila-i hexameterrel nyitott. Őt a már említett Für Anikó követte Bereményi Géza Somlai Margit című, Cseh Tamás által is megénekelt versével. Lovas Rozi és Nagy Zsolt duettje lépett ekkor színpadra, Lovas elmondta, a hangja szeretne lenni a családoknak es gyerekeknek, akiknek pokol lett az életük, majd szülők és diákok véleményeit olvasta fel. Lovas ezután arról mesélt, hogy az új iskolába került SNI-s és autista gyerekekkel nem tudnak mit kezdeni az új intézményeikben, és fogalmuk sincs arról, hogyan kell oktatni ezeket a gyerekeket. Nagy Zsolt így vette fel a vonalat:

„Iványi Gábor vagyok, mint ahogyan ti mind Iványi Gáborok vagytok.”

Nagy így folytatta: „Partvonalra vagyok rakva. Úgy voltam vele, hogy nem akarok idejönni, olyan embereknek beszélni, akik meg sem hallják a hangunkat.” Keményen beleállt az ellenzékbe is: „Az ellenzéki politikusaink is cserbenhagytak minket. Mi vagyunk a lefosottak, leszartak” – mondta, majd hozzátette: „Nem is akarok idejönni, mert veletek vagyok otthon.” Utána elmondta, hogy a 21 éves fia már nem is itt él, ez óriási fájdalom neki. „Ha Iványi Gábor meghal, én itt vagyok Iványi Gáborként ugyanúgy. Mindenki maradjon nyugodt, menjen haza, vesztettünk” – zárta szavait, amit keserédes nevetés kísért a tüntetők részéről.

Rost Andrea folytatta: „Ez egy olyan pillanat, amikor meg kell fognunk egymás kezét. Meg kell fogjuk a kezüket azoknak, akiket letaszítottak.” Ezen a ponton a tömeggel elénekelte az Árgyélus kismadár című dalt, amit tudósítónk kifejezetten emelkedett pillanatként írt körbe.

Szalay Kriszta egy érintett gyerek apjával lépett színpadra, és az apa feleségének véleményét olvasta fel. E szerint a gyereket elvitték egy egyházi iskolába, ahonnan visszautasították, miután megtudták, hogy Iványi intézményéből jött, ami szerintük „egy szekta”. „Nincs szép szar. Ez szar” – olvasta fel Szalay a dühös üzenetet. Ováció és vastaps fogadta az apa beszédét. Szalay ezután a Queen We Will Rock You ritmusszekcióját megidézve kérte a tömeget, a „szívdobogásunkkal” üzenjen, a tüntetők pedig ritmusosan tapsolni és mellkasokat verni kezdtek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.