2024. szeptember 25., szerda

BARANYI KRISZTINA, FERENCVÁROS POLGÁRMESTERE: MINDENKI KARÁCSONY GERGELY BUKÁSÁRA JÁTSZIK

HVG360
Szerző: HAMVAY PÉTER
2024.09.25.


Budapest mint ellenzéki város már az alakuló ülésen megbukhat, és ezt a Fidesz politikailag megúszhatja, a Tisza Pártra hárítva a felelősséget – mondja Baranyi Krisztina. A IX. kerület újraválasztott polgármestere és a Kétfarkú Kutya Párt leendő fővárosi frakciójának tagja ugyanakkor érthetetlennek mondja, hogy miért akarja távol tartani magát a főváros ügyeitől a Tisza, ha övé a legnagyobb ellenzéki frakció a közgyűlésben. Interjú.



HVG: Hogy értékeli a júniusi választások eredményét?

Baranyi Krisztina: Én már több mint egy éve arról beszéltem a környezetemben, hogy ennek az ellenzéknek vége, a választók négy kétharmadot nem bocsátanak meg. Ez be is következett, és én nagyon örülök neki. A választók azzal is büntették korábban választott pártjaikat, hogy a Tisza Pártra adták a szavazatukat. Sokszor olyan jelöltekre, akiket nem is ismertek. A Tisza támogatóinak köre azonban olyan heterogén, hogy ha a párt valóban elkezd dolgozni, döntéseket hozni – és ennek a legfőbb terepe a fővárosi közgyűlés –, akkor ezt a szavazóbázist nagyon nehéz lesz egyben tartani.

HVG: Önnek viszont könnyebb dolga lesz ebben a ciklusban, hiszen a kerületében többsége van, nem kell a pártokkal folyamatosan hadakoznia. Az egyéni képviselők valóban támogatják önt, viszont tapasztalatlanok
.

B. K.: Nekünk jól jött az átmeneti időszak, hiszen fel tudtuk használni ezeket a hónapokat arra, hogy képezzük a képviselőket. Négy szervezet támogatott a választáson, a mandátumokat arányosan kapta a Kétfarkú Kutya Párt, az LMP, a Momentum és az engem 2014 óta támogató civil szervezet, a Kulcs Egyesület. Megkértem a pártokat, olyanokat jelöljenek, akik elfogadják, hogy itt nincs pártérdek. Szuper csapat állt össze.

HVG: Sokan jósolták azt, hogy gyengíteni fogja önt a liberális kiállása?

B. K.: Az emberek szeretik, ha egy politikus karakteres, és vannak elvei. Nekem történetesen ilyen elveim vannak. Sok politikus próbálja minden döntését a vélt vagy valós többségi vélemény szerint meghozni, arra hajolni, amerre a többséget látja. De ha valaki sokat igazodik, elveszti önmagát, semmilyen lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.