2024. szeptember 26., csütörtök

„AZÉRT DOLGOZUNK, HOGY TÖBBÉ NE FORDULHASSON ELŐ” – SZERZETES ÉS JOGÁSZ A PAPI PEDOFILÜGYEKRŐL

HETI VÁLASZ PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2024.09.26.



A többek között az amerikai, lengyel, francia és portugál egyházakban már elvégzett, átfogó egyházi gyermekvédelmi átvilágítást sürget Magyarországon is a HetiVálasznak nyilatkozó Dobszay Benedek ferences szerzetes, a magyar rendtartomány korábbi elöljárója, az Emberi Méltóság Stratégia szakmai vezetője és Puskás Balázs jogász, a Gyermekjogokért Egyesület alelnöke. Műsorunk vendégei szerint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében kiderült ügyek a tisztulás jelei, de csak lokálisan, nem országosan.


Részletek a műsorból:

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében gyors következménye látszik a pedofil-ügyeknek és a Bese Gergő-történetnek is. Ez már az a cselekvési fordulat az egyházban, amit sokan szorgalmaznak?

Dobszay Benedek: Kétségtelen, hogy most már más történik, mint amit hasonló eseteknél 2009-ben láttunk. […] Nyilván nincsenek egészen pontos adataim, de megérzések alapján ki merem jelenteni, hogy a magyar egyház nem „egyenszilárdságú”, vagyis nem evidens, hogy ki hogyan fog egy-egy ilyen ügyre reagálni. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nagyot fejlődött; sok szempontból példamutató, ami ott történik, de nem biztos, hogy máshol ugyanígy történne, hogy ugyanígy kezelnék ezeket az ügyeket. Ez függhet az elöljáró habitusától, félelmeitől, rossz tanácsadóktól. Persze az is lehet, hogy van olyan püspökség, ahol Kalocsánál is transzparensebben, gyorsabban történne a reakció.

Puskás Balázs: Úgy gondolom, nagyon jó lenne, hogyha azt az átfogó vizsgálatot, amit az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Portugáliában, Franciaországban, Németországban, Ausztráliában a nemzeti püspöki konferenciák elvégeztek, Magyarországon is lefolytatnánk. Akkor nem azt látnánk, hogy hónapról hónapra csontvázak esnek ki a szekrényből.

Mit okoz ennyi terhelt ügy Kalocsa-Kecskeméten?

Puskás Balázs: A helyi közösségekben őrületes nagy károkat, nagyon nagy szenvedéseket. Barátaim vannak Kecskeméten, akik elmondják, milyen kételyeik, nehézségeik, kérdéseik vannak az ottani plébános egész ügyével kapcsolatosan. Olyan ez a híveknek, mint amikor állsz a pirosban az autóval, előre nézel, és oldalról beléd jön egy másik anélkül, hogy fölfognád, mi történt veled. Csak Kecskeméten nem egyvalaki ült „az autóban”, hanem egy 2000 fős közösségről van szó. Ezért mondom, hogy ezeket az ügyeket valahogy meg kell előzni. Jó lenne, hogyha most már tényleg kinyitnánk azokat az ablakokat, hogy nagyobb világosság legyen.

A Szentszék miért nem rendeli el ezt a bizonyos átfogó átvilágítást a magyar egyházban?

Puskás Balázs: Mert valójában a püspök az első személy az egyházban. A pápa primus inter pares, első az egyenlők között. A püspöki kar pusztán koordinatív szervezet. Vannak a hierarchiának határai, a pápa nem tudja megmondani ilyen részletességgel, hogy melyik országban mi történjen. Irányelveket tud mondani.

Dobszay Benedek: Évek óta ezt mondom, hogy ha egy nemzeti egyházban nem nagyon van helyből szándék, akkor esetleg meg lehetne biztatni fölülről. […] Azt is ki lehetne mondani, hogy mondjuk minden egyházmegye számára elrendelik kötelezőként a vizsgálatot. Tudok Magyarországon olyan egyházi közösségről, amely elkezdett egy ilyen átfogó múltba tekintő feltárást, és ehhez szakértőket hívott be. […] Nagyon meg kellene ismerni a nagy nemzetközi vizsgálatok módszertanait, hogy amikor eljön Magyarországon az a pont, akár belülről, akár külső nyomásra, akkor már legyen módszertan, hogy tudjuk, hogy milyen szakértőket hívjunk be, mit kezdjünk különféle archívumokkal, milyen módon kérdőívezzünk.

Puskás Balázs: A franciaországi egyházi vizsgálatnak még a világi rendszerre is volt hatása: az elnök azután rendelt el országos gyermekbántalmazási átvilágításokat. Tehát úttörő szerepe volt az egyháznak. […] Határozottan úgy látom, hogy a gyermekbántalmazás pandémiás jelenség ma a világban. Ez nem egyházi probléma, sajnos az egyházba is betört, és azért kell nekünk ezzel nagyon-nagyon komolyan foglalkoznunk, mert nekünk küldetésünk, hogy Jézus Krisztust vigyük a világba, hogy az ő megváltó műve tudjon érvényesülni. Úgy nem fog menni, hogyha közben hiteltelenek vagyunk, mert fontos képviselőink gyermekeket bántanak.

Dobszay Benedek: Baj akkor van, ha nem foglalkozunk ezekkel az ügyekkel. Ha tagadunk, ha szőnyeg alá söprünk. Vannak kérdések, amelyeket fel kell tenni: hogyan támogatjuk meg a magyar papságot, hogy megfelelő életminősége legyen? Hogy ne kelljen teljesen szétesniük abban a munkában, amit csinálnak? – ezekre válasz kell. Foglalkozni kell a másodlagos és a harmadlagos áldozatokkal is, akik szemlélői voltak egy-egy esetnek.

Puskás Balázs: Minden probléma akkor kezd megoldódni, amikor nyíltan kitesszük az asztalra. Igen, lehet, hogy közben szégyenkezünk. Pszichésen mindenkit megterhel egy-egy ilyen ügy, engem is, téged is. Ahhoz, hogy előre lépjünk, az kell, hogy ott legyen a téma az asztalon, és oldjuk meg. Olyan biztonságos környezet kell, ahol az ilyen ügyek nem tudnak még egyszer előfordulni.

Dobszay Benedek: Azt szoktuk mondani, hogy mi nemcsak gyermekvédelmet akarunk, hanem emberméltóság-védelmet, amibe beletartoznak a kollegiális viszonyok is. Biztonságos intézményi működést akarunk. Hogy ha valaki ránk van bízva az egyházban, akkor az tudja, hogy minden elemében biztonságos közegbe érkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.