2024. szeptember 28., szombat

AZ ÉRTELMEZÉS ELVISELHETETLEN KÖNNYŰSÉGE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.09.28.


Orbán Balázs – Orbán Viktor politikai igazgatója, tanácsadója mintegy – egyértelműen fogalmazott hazánk és Oroszország kapcsolatáról egy feltételezett agresszió esetén. Egészen egyszerű nyelvre lefordítva az az álláspontja, s mivel többes számban beszélt, akkor a Fideszé is, a kormányé is, hogyha Putyin megjelenne a baráti tankjaival, akkor Magyarországot neki kékszegélyű kistányéron kellene átnyújtani, esetleg egy kupica vodkával együtt.

Ebbe a minősíthetetlen ideába aztán belekeverte ’56-ot, megszentségtelenítve azt, voltaképp relativizálta és helytelennek minősítette mind azokat az eseményeket, amikor a hazát fegyverrel kellett védeni, innen nézve tehát már hőseink sincsenek. A legszebb az egészben mégis az, hogy a szuverenitást óbégató, annak védelmében hivatalt is felállító kormány adandó alkalommal éppen ezt a szuverenitást lökné oda egy külső hatalomnak gondolkodás nélkül.

Ezen az egészen voltaképp túl sokat gondolkozni nincs mit, ez olyan krumplileves, amit Kádár apánk megálmodott, tehát krumplileves, azaz, hazaárulás és kollaboráció egy Fidesz képviselő (a miniszterelnök politikai tanácsadójának) szájából elhangozva. Tegnap két kimenetelt vélelmeztünk, miszerint ez a kisebbik Orbán röpül, illetve, hogy marad, és bevédik. Ez utóbbi történt meg, és maga Orbán Viktor tette ezt, azaz, innentől mások a súlyok.

Hogy végül arra jutott doktorminiszter urunk, biztos abban, hogy ő ezzel a másik Orbánnal adott esetben a Corvin köznél vállt-vállhoz vetve harcolnának, az egy mesebeli, kifestőkönyvbe való kép hazafias neveléshez óvodásoknak. Ennél sokkal lényegesebb, mert a Fideszt magát hordozza, hogy Orbán Viktor szerint félreértették a politikai igazgatóját, eszerint tehát nem azt mondta, ami amúgy a száján kijött, pedig mi tudjuk, hogy igen.

Kialakul viszont az a kép, hogy kompletten a Fidesz, de legfőképp miniszterelnök urunk rendszeresen mond olyanokat, amikre voltaképp nem is gondol. Ennek eredője már a homályos múltba vész, amikor Orbán Viktor életterekről értekezett (vö.: Lebensraum), ami lassan nyolcvan éve eléggé illetlen fogalom Európa-szerte, amire azt a választ kaptuk, O. V. mondta azt, hogy Lebensraum? Nem, azt mondta élettér – na ugye.

Még távolabb menve, s vizsgálódásunkat kiterjesztve jut eszünkbe az azóta is sokat hülyült Kövér László köteles beszéde, amelyben azt javasolta a kormány intézkedéseit nem kedvelőknek, hogy kössék föl magukat. Erről azóta is bizonygatják, hogy nem is úgy gondolta, pedig de. A fideszesek soha nem azt gondolják, mint amit mondanak, bár ez nem egyezik miniszterelnök urunk intésével, hogy mit kell figyelni, a szavait vagy a tetteit.

Mindemellett a szó a gondolat tükre, anélkül nehéz volna elhangoznia, hogy előtte a beszélő (szónokló) fejében meg ne fordult volna, éppen ezért volt nehezen értelmezhető például doktorminiszter urunk hadoválása annak idején a tiszta fajúságról, hogy ezt helyesnek gondolja, mert különben nem jött volna ki a száján. Amúgy már régen rossz, ha egy politikus rendszeresen arra kényszerül, hogy magyarázza a minősíthetetlen beszédét.

A rendszer totálissá válása után majd már nem kell, addig azonban minden egyes ilyen aktus segít nekünk a komplett kép megértésében, hogy úgy lássuk – ebben ez esetben a Fideszt, ahogyan látnunk kell a maga valójában. Mint aki kisemmizi és elárulja a hazáját, fasiszta (néhol náci) gőzök vannak a fejében, a lakosság pedig nem érdekli egyáltalán. Ennek a híres tételmondata a lázári, akinek nincsen semmije, az annyit is ér. Ez is bájos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.