2024. szeptember 26., csütörtök

AZ ÁLHÍREK ELLENSZERE: A KRITIKAI GONDOLKODÁS FEJLESZTÉSE AZ ISKOLÁBAN

LAKMUSZ
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2024.09.12.


A kamaszoknak szóló oktatási oldal, a Detekto.hu alapos és szórakoztató tartalmakkal tanítja az online információk ellenőrzését, segíti az internetes tájékozódást, és építi a magyar fiatalok médiatudatosságát.


Új tartalmakkal bővült a Lakmusz konzorciumi partnere, az Idea Alapítvány által fejlesztett Detekto.hu oldal.

Az eddigi játjékos tananyagok elsősorban a hamis hírek felismerését, az árulkodó jelek kiszúrását segítették, a most felkerült új fejezetek a kritikai gondolkodást fejlesztik a 13-16 éves gyerekek körében.

Józan ész és kiváncsiság

„Korábbi tananyagaink a hamis tartalmak jellemző típusait és árulkodó jeleit, illetve a minőségi hírek jellemzőit és társadalmi hasznosságát mutatták be. Új kurzusainkban a kritikai gondolkodás magjait vetjük el, rámutatva többek között az önreflexió, a józan ész és a kíváncsiság fontosságára” - mondta Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány programvezetője.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Magyar Digitális Média Obszervatórium keretében készült honlap segítségével a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják a hamis információk felismerését, amelyek a közösségi médiában eléjük kerülő bejegyzésekhez hasonlóak.

Önállóság, tudatosság

„Az egyik feladatsorban például azt mutatjuk be, hogyan tehetünk fel olyan kérdéseket, amelyek segíthetnek egy közösségi oldali poszt vagy kép hitelességének ellenőrzésében. De olyan feladat is van, amelyben a mesterséges intelligencián alapuló csetprogram, a ChatGPT válaszait kell értékelni aszerint, hogy felhasználnánk-e az így szerzett információkat egy házi dolgozat megírása során” - mondta Marinov Iván, a projekt egyik fejlesztője.

A kurzusok az önálló tanulást támogatják, de azok tartalma, fejlesztési területei és céljai több ponton is kapcsolhatók az iskolai oktatáshoz. A tananyagcsomaghoz készült tanári útmutató konkrét tippeket ad az iskolai felhasználáshoz is.

A Detekto anyagai elérhetők itt.

A Lakmuszon kiemelten fogalkozunk a médiatudatosság fejlesztésével. A médiatudatosság szempontjából fontos cikkeinket itt gyűjtöttük össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.