2024. szeptember 11., szerda

AMERIKAI NÉPSZAVA: TRUMP ORBÁNNAL AKARTA IGAZOLNI A NEMZETKÖZI ELFOGADOTTSÁGÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.09.11.


Nem kiütéssel, de Kamala Harris nyerte Trump ellen az első (és utolsó?) elnökválasztási vitát, amelyet az ABC televíziós csatorna rendezett. A választás ezzel nem dőlt el, de továbbra is nyílt, ami egyelőre még mindig a demokraták számára kedvező, mivel Joe Biden visszalépése előtt katasztrofális volt a helyzet, ami Trump elsöprő győzelmével fenyegetett.

A demokrácia és a világ jövője szempontjából már az is eredmény és megnyugtató, hogy Trump még győzelme esetén sem hivatkozhatna „fülkeforradalomra”. Nem tudja beállítani az esetleges győzelmét úgy, mintha szabad kezet kapott volna mindenre, s Amerikában az ő hívein kívül nincs senki más, azt tehet, amit akar. A vita megszilárdította a demokraták és Harris pozícióját, a választás továbbra is kétesélyes, akár nyerhetnek is.

Trump semmi újdonságot nem hozott, egy populista demagóg, nárcisztikus pszichopata előadását láthatta a közönség, tele hazugsággal és személyeskedéssel, a másik oldalon pedig végre egy olyan személy állt, aki nem ijedt meg tőle, és a mindenkit lekiabáló Trump nem bírt vele. Ráadásul egy nő, ami Trump szemében önmagában is egy szégyen. Trump önmagát kínálta, Harris egy konszolidált és normális Amerikát és nyugodt jövőt.

Kamala Harris azt az üzenetet képviselte, hogy „lapozzunk”, ne térjünk vissza a káoszba, amit Trump kormányzása jelentett, s amit Trump hagyott maga után. A demokrácára és a világra leselkedő helyzetet érzékeltette, hogy Trump a diktátorok és a diktatúrák barátja, akik ráadásul csak kihasználják és felhasználják. Trump sok kérdésre nem válaszolt, arra sem, hogy szeretné-e, hogy Ukrajna győzzön. Ez azt jelenti, hogy nem.

Trump nemzetközi elfogadottságának hiánya kapcsán hivatkozott Orbán Viktorra, mint egy istenre, hogy Orbán milyen nagyra tartja őt és milyen reményeket fűz hozzá. A vita során Harris több alkalommal nem kapott válaszadási lehetőséget, akkor sem, amikor Orbánról kellett volna elmondania, hogy kicsoda, amit mi különösen fájlalunk. De nem lehet kérdés senki előtt, hogy Orbánra hivatkozni, mint tekintélyre, nevetséges.

Orbán senkit nem tesz hitelessé a nemzetközi politikában, mert ő is hiteltelen. Nem igazol semmit, mert a személyének nincs tekintélye. Orbánnak sincs nemzetközi súlya, Orbánt a demokratikus világban nem fogadják el, szemben áll az egész nyugati demokratikus világgal. Oroszpárti álláspontja az ellenség barátjává teszi, ő maga is egy diktátor, akinek semmi helye nem lenne sem az Európai Unióban, sem a NATO-ban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.