2024. szeptember 18., szerda

ALIG LÁTOTT TANÁR KIMAGASLÓ FIZETÉSSEL – ÚJABB BELSŐ ADATOK KERÜLTEK KI AZ MCC KÖLTÉSEIRŐL

DIREKT 36 PODCAST
Szerző: GÓLYA ÁGNES
2024.09.11.



A Direkt36 további belső dokumentumokat szerzett meg a kormányközeli intézmény kiadásairól. Ezekből többek között kiderült, hogy a magyar felsőoktatási viszonyokhoz képest kiugró fizetést kapnak egyes oktatók, miközben a teljesítményük hullámzó.

Koltay Andrásnak a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnökeként van egy komoly és felelősségteljes munkája, de nem panaszkodhat arra, hogy ne lenne ellátva egyéb, jól megfizetett mellékállásokkal.

Médiahatósági vezetőként kapott fizetése a legutóbb, 2022-ben megjelent információk szerint elérheti a havi bruttó 4,8 millió forintot, de emellett tanít két egyetemen és kuratóriumi tag egy parlament által létrehozott alapítványban. Ezekben a pozíciókban a vagyonbevallásában szereplő adatok szerint 1,2 és 2,5 millió forint között lévő havi bruttó díjazásban részesül.

Ezzel azonban még nincs vége az állásoknak és az ezért járó fizetéseknek. Koltay ugyanis dolgozik a kormányközeli, adófizetői pénzekkel jelentősen megtámogatott Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) is a Szólásszabadság Műhely nevű szervezeti egység vezetőjeként. A Direkt36 birtokába jutott, 2023-as bérezési adatokkal kapcsolatos dokumentumok szerint a műhely éves bérköltsége – adókkal és járulékokkal együtt – 12 millió forint volt, miközben Koltay volt a szervezet egyetlen munkatársa.

Az iratok szerint ez egy félállás, vagyis Koltay heti 20 órás dolgozóként van nyilvántartva. Rákérdeztünk nála, hogy miként oldotta meg ezt a munkamennyiséget az NMHH-s főállása és egyéb elfoglaltságai mellett, de nem reagált a megkeresésünkre, így azt sem árulta el, hogy pontosan mekkora az a nettó összeg, amit MCC-s munkájáért kap.

A birtokunkba került belső nyilvántartás alapján Koltaynak nem lehetett sok dolga a műhely vezetőjeként. A 2023-as iratok szerint ugyanis a műhelynek abban az évben nemcsak más munkatársa nem volt, de úgynevezett műhelytagja sem, vagyis olyan korábbi MCC-s hallgatója, aki ott kutatásokat végzett volna.

A műhely eredményeinek felsorolásában szerepel, hogy volt több publikációjuk, konferenciájuk és két kurzusuk, de ezekről részleteket nem közöltek. Emellett a beszámolóban szerepelt, hogy Koltay előadó volt harminckét rendezvényen. Ezek közül kettő zajlott az MCC szervezésében, és mivel Koltay nem válaszolt a megkeresésünkre, így nem világos, hogy a többi rendezvényen MCC-s műhelyvezetőként vagy más minőségben vett-e részt.

Koltay tevékenysége az MCC-n belül nem keltett komolyabb feltűnést. Több kollégiumi forrás – akik ugyanabban az épületben dolgoznak, ahol a műhely is működik – is azt mondta, hogy nem tudnak semmilyen jelentős oktatási tevékenységet kötni Koltayhoz és az általa vezetett műhelyhez. Többen – köztük diákok is – a kérdésünkből értesültek arról, hogy Koltaynak egyáltalán köze van az MCC-hez, ugyanis az elmúlt évben egyszer sem látták az intézményben.

Nem Koltayé ez egyetlen műhely, ahol jelentős összegek folynak el fizetésekre, miközben nincs egyértelmű jele annak, hogy ott érdemi munka folyna. Van olyan műhely, ahol a dokumentumok alapján úgy tűnik, a 48 milliós teljes éves bérköltséget egy emberre, a vezetőre fordították.

Ezek a fizetések összehasonlíthatatlanul nagyobbak ahhoz képest, amelyeket egyetemi szakkollégiumokban vagy akár egyetemek vezető pozícióiban kapnak oktatók, miközben nekik sokszor jóval komolyabb elvárásoknak kell megfelelniük.

Az adófizetői pénzből felduzzasztott kormányközeli MCC költekezéséről már korábban is jelentek meg hírek. A Direkt36 tavasszal tárta fel belső iratok alapján, hogy az intézmény rengeteget költ luxuskategóriás étel-és italellátásra, valamint utazásokra. 2023-as téli táborukat – amely bruttó 100 millió forintba került – például egy négycsillagos szlovákiai szállodában tartották. Volt olyan rendezvényük, ahol csigát és pezsgőt szolgáltak fel.

Csatlakozz a Direkt36 támogatói köréhez, és betekintést kapsz a tényfeltáró munkába! Részletek →

Az MCC közel 30 éves fennállása alatt mindig is Fidesz-közeli intézménynek számított, de kiemelt kormányzati figyelemben csak 2020 óta részesül. Az intézmény ekkor kapott százmilliárdos nagyságrendben közvetlen állami támogatást és ingatlanokat a kormánytól. Egy kormányhatározattal a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek 10-10 százaléka is az intézményhez került, amely önmagában körülbelül 420 milliárd forintot ér.

Részletes kérdéssort küldtünk az MCC-nek és a műhelyvezetőknek a kimagasló fizetésekről és a műhelyekben zajló oktatási munkáról. Az MCC sajtóosztálya a legtöbb kérdésre nem reagált érdemben, és bár megjegyezték, hogy a megkeresésünkben szereplő pénzügyi adatokban van pontatlanság, azt nem árulták el, hogy ez alatt mit értenek. Válaszukban hangsúlyozták, hogy a kérdéseinkben szereplő munkatársaik „hazai és nemzetközi szinten jegyzett szakemberek, akik egytől egyig szakmájuk legjobbjai közé tartoznak és az MCC meghatározó oktatói.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.