2024. szeptember 9., hétfő

AKKOR IS DRÁGÍTJA A LAKÁSOKAT ÉS ALBÉRLETEKET AZ AIRBNB, HA A LOBBI AZ ELLENKEZŐJÉT MONDJA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2024.09.09.


A rövidtávú lakáskiadás VI. kerületi betiltásának lehetőségével újra aktuálissá vált az a kérdés, hogy ennek milyen hatása lenne a helyi ingatlanárakra és lakásbérleti díjakra, tehát javítaná-e érdemben a lakhatás megfizethetőségét egy ilyen intézkedés. A VI. kerületiek szeptember 15-ig szavazhatnak a kérdésben, a szavazás pedig ügydöntő, és ha a helyiek a tiltás mellett szavaznak, az 2026. január elsejével lépne életbe. A döntést a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatos számos előny és hátrány is meghatározhatja, ebben a cikkben viszont kifejezetten a lakhatás és a rövidtávú lakáskiadás összefüggéseivel fogunk részletesebben foglalkozni.

A helyi lakáskiadókat és a hozzájuk kapcsolódó vállalkozásokat képviselő szervezetek szerint a rövidtávú lakáskiadás nem javítaná érdemben a lakhatás megfizethetőségét a kerületben. Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke több lapnak is arról beszélt, hogy a lakhatási gondokon nem segítene, ha az eddigi Airbnb-lakások megjelennének az albérleti piacon, ezek ugyanis jellemzően drágán felújított, igényes ingatlanok, amelyeket fizetőképesebb külföldieknek adnának ki. Ez szerinte végeredményben még emelheti is az árakat a magyar albérlők számára. Schumicky szerint az ingatlanárakat sem csökkentené a tiltás, mert a lakáskiadók kivárnának az eladással, így nem egyből kerülnének piacra azok az ingatlanok, amiket korábban rövidtávon adtak ki, de a tiltás miatt eladnák őket.

A Felelős Szálláskiadók Szövetsége hétfőn közleményt tett közzé, amelyben tíz olyan nagyváros növekvő ingatlanárait mutatták be, ahol valamilyen módon korlátozták a rövidtávú lakáskiadást. Bár a lakásárakat sok minden mozgathatja, és például az sem mindegy, hogy egy adott, turisták által preferált kerület vagy a teljes város ingatlanárait nézzük, a szövetség szerint a korlátozás időzítése és az árak alakulása alapján nincs összefüggés az Airbnb és a lakhatás megfizethetősége között. Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke kedden a szavazáshoz kapcsolódóan meghirdetett kerekasztal-beszélgetésen is elmondta,

szerintük sehol sem csökkentette a tiltás se a lakbéreket, se a lakásárakat, ezért a tiltástól a VI. kerületben sem várható ez a hatás.

A szavazást kezdeményező Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere szerint ezzel szemben a rövidtávú lakáskiadás kerületi terjedése hozzájárult a kerület „kiürüléséhez”, és szerinte az is nagy probléma, hogy egy fiatalnak már nem opció egy belvárosi ingatlan megvásárlása. Hangsúlyozva, hogy úgy gondolja, hogy rengeteg előnye is van a turizmusnak, Soproni több lapnak is beszélt arról, hogy magánszemélyként a tiltást támogatja.

Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester lakás- és szociálpolitikai tanácsadója a keddi kerekasztal-beszélgetésen szintén a teljes tiltás mellett érvelt. Szerinte az ingatlanok turisztikai hasznosításának következménye egy egyértelmű közgazdasági összefüggésen alapszik. Ha a lakások egyre nagyobb része kezd turisztikai funkcióval üzemelni, az a magánbérlemények kínálatának csökkenését eredményezi, mindez pedig hozzájárul a lakásárak és a lakbérek emelkedéséhez.

Misetics szerint ebből pedig az következik, hogy a tiltás a lakbérek emelkedésének az enyhüléséhez vezetne. Bár azt is megemlítette, hogy „illúzió azt gondolni, hogy a tiltás megoldja a lakhatási válságot”, mert a lakásárak és lakbérek emelkedését nem csak az ingatlanok turisztikai használata okozza. Az iparági szervezetek érveire, miszerint nem tiltással, hanem más intézkedésekkel kellene kezelni a lakhatási problémákat, Misetics azt mondta, Terézváros önkormányzata nem tud mindent megtenni a lakhatási problémák ellen, de ez nem lehet ellenérv arra, hogy valamit mégis tegyen.

Misetics szerint az, hogy az iparági szervezetek azt mondják, hogy a turisztikai hasznosításnak nincs köze az árak alakulásához, olyan, mint amikor nagy olajipari vállalatok érveltek amellett, hogy a globális felmelegedés független az emberi tevékenységtől, vagy amikor dohányipari cégek állították azt, hogy a dohányzás nem káros az egészségre. Szerinte a lakások turisztikai hasznosításának előnyeiről és hátrányairól érdemes beszélni,

azonban nem korrekt tagadni a lakhatás megfizethetőségére gyakorolt egyértelmű negatív összefüggést
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.