2024. szeptember 25., szerda

AKÁR NEGYVEN KÉPVISELŐJÉT LECSERÉLHETI A FIDESZ, TISZTOGATÁS JÖHET A HÁTORSZÁGBAN, ORBÁN COMING OUTOKRÓL IS BESZÉLT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.09.25.


A június eleji választások okozta rossz hangulat csak fokozódott a Fidesz vezetésében nyár végére amiatt, hogy Magyar Péter láthatóan stabilizálta támogatottságát, miközben a kormánypártnak ismét tüzet kellett oltania, ezúttal Bese Gergő melegbotránya kapcsán. Forrásaink szerint Orbán Viktor „rendet akar tenni” a hátországban, és ez sokaknak fájhat. Egymásnak teljesen ellentmondó információkat hallottunk a kormányátalakítással kapcsolatban.


Győr, Szombathely, Pápa, Érd, Csepel, Szolnok, Budakeszi – hét település nyolc kormánypárti képviselője vagy választókerületi elnöke számíthat rá, hogy 2026-ban (legalább ideiglenesen) véget ér az egyéni képviselői karrierje a Fideszben – legalábbis őket több forrásunk említette mint olyanokat, akiket szinte biztosan lecserél Orbán Viktor.

Az elmúlt három hétben több háttérbeszélgetést folytattunk kormánypárti háttéremberekkel, képviselőkkel, olyanokkal, akik rendszeresen beszélnek Orbán Viktorral, hogy képet kapjunk róla: az uborkaszezont még csak nyomokban sem tartalmazó nyár után hogyan fordul rá a Fidesz 2024 őszére és a 2026-os választási kampány nyitányára – egy forrásunk szerint ugyanis ez már elkezdődött, még ha hivatalosan természetesen csak akkor lesz majd kampány, amikor a köztársasági elnök kiírja a választás időpontját. (Persze idézhetnénk Orbán Viktor egyik kedvenc mondását is, miszerint a választási kampány mindig az adott választás másnapján kezdődik.)

Az ügyben kerestük a Fidesz frakció sajtóosztályát, a Miniszterelnökséget és Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét is, válaszaikat közölni fogjuk.

A pártigazgató elégedetlen

Többen azt állították, hogy a pártelnök-kormányfő akár negyvenet is leválthat 2022-eshez képest a Fidesz–KDNP 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltjéből (akik közül 86-an meg is nyerték a választókerületüket). Ez első hallásra nagyon soknak tűnhet, de ha hozzátesszük, hogy Kubatov Gábor július elején egy balatongyöröki rendezvényen nyilvános fórumon beszélt arról, hogy a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választások eredményének ismeretében evidens módon adódik, hogy 2026-ra az egyéni képviselőjelöltek harmadát lecserélhetik, már egyáltalán nem tűnik nagy meglepetésnek.

Ehhez kapcsolódóan: Lakner Zoltán: Szó nincs arról, hogy a kormány most hirtelen visszatérne a kormányzáshoz

Ha a Fideszt mint szervezetet vaskézzel irányító pártigazgató is így látta már nyár elején – amikor még általános vélekedés volt a párton belül, hogy Magyar Péter politikai karrierje szalmaláng lesz, és a Tisza Párt támogatottsága gyorsan meredek esésnek indul –, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy szeptember végére, amikorra világossá vált, hogy nem ez történik, logikus lehet a komoly személyzeti átalakítás.

Ahol kinyírta magát a Fidesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.