2024. szeptember 20., péntek

ÁGH ATTILA: HATÁSOSAN URALJA A KÖZBESZÉDET MAGYAR PÉTER

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.09.20.


Ágh Attila politológus – számos elemzővel együtt – úgy látja, hogy Magyar Péter provokáló stílusa abszolút professzionális. Az elemzővel az – egyelőre – meghiúsult tévévita kapcsán beszélgettünk. Miután ugyanis a Tisza Párt elnöke kifogásolta, hogy nem kérdezték őt élő adásban az állami médiában, az MTVA meghívta egy vitára Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával. Azt azonban Magyar lemondta az árvíz miatt, majd amikor egy két héttel későbbi időpontot jelöltek meg neki, arról is közölte, hogy alkalmatlan. Orbán Balázs egyszerűen angolnának nevezte őt, mondván, „angolnákat meghazudtoló módon igyekszik kibújni a vita alól”.


Győzhetne-e bárki Orbán Balázs és Magyar Péter játszmájában?


Úgy gondolom, a vitát már meg is nyerte Magyar, amihez nem is kellett bemennie az MTVA sokáig számára megközelíthetetlen stúdiójába. Én ugyanis azt gondolom, azzal, hogy elkezdte ostromolni a Fidesz kiépített médiauralmát, sikerült a közbeszédbe behoznia egy új politikai stílust, és egyben új politikai véleményt is meg tudott fogalmazni és nyilvánossá tenni. Ha úgy tetszik: a saját fegyverével győzte le a Fidesz-t.

Anélkül győzött, hogy akár egyetlen érvet ütköztessen a másik féllel?


A legyőzés abban mutatkozik meg, hogy sikerült egy újabb témát behoznia a közbeszédbe. Akik a politikatudományt művelik, már régen tudják, hogy mindig annak a térfelén van a kezdeményezés előnye, aki uralja az ágendát, a napi közbeszédet, aki eldönti, hogy miről folyik a társadalmon belüli vita. És az utóbbi időben nyilvánvalóvá vált, hogy ezt már február óta egyértelműen a Magyar Péter dönti el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.