2024. szeptember 16., hétfő

A TISZA PÁRT A FIDESZ SARKÁT TAPOSSA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2024.09.14.


Fél évvel ezelőtt mentális problémákra gyanakodtunk volna, ha valaki azt vizionálja, hogy Magyar Péter mozgalma még az idén olyan közelségbe kerül a kormánypárthoz, hogy az pánikot vált ki a Fideszben. Pedig lényegében ez történt, hiszen a mértékadó felmérések szerint a két párt közti különbség a hibahatáron belül mérhető. A Fidesz számára az egyetlen örömteli fejlemény, hogy a Tisza Párt úgy növelte ilyen gyorsan a támogatottságát, hogy közben lényegében felfalta a többi ellenzéki pártot. Rossz hír viszont a kormánypárt számára, hogy ezzel olyan kétpólusú politikai erőtér kezd kialakulni, amelyben a kétharmados többség megszerzése szinte lehetetlen.


A teljes népesség körében 30 százalék alá esett a Fidesz támogatottsága, a biztos pártválasztók között pedig egy százalékkal a 40-es határ alá mérte az IDEA Intézet a kormánypártot. Ez lélektanilag megviselheti Orbán Viktort és csapatát, hiszen ilyen rosszul régóta nem állt a párt. Ennél is riasztóbb a Fidesz számára, hogy ezekben a mutatókban a Tisza Párt 23, illetve 34 százalékot ért el. A két párt között egyre kevésbé nyílik az olló, mióta a Magyar Péter mozgalmából kinövő ellenzéki erő idén tavasszal lendületesen elkezdte gyűjteni a támogatóit.

A Fidesz pedig mindent megtett annak érdekében, hogy teljesen ellehetetlenítse Varga Judit egykori igazságügyi miniszter egykori férjét. A kormánymédia jól bevált módszereket alkalmazva megpróbálta lejáratni Magyart, ám ám ezek a kísérletek visszafelé sültek el. Minél jobban támadta ugyanis a Tisza Párt elnökét a kormány propagandagépezete, annál hitelesebbé vált az ellenzéki szavazók számára. Ráadásul az ellenzék is besegített Magyarnak, hiszen ezek a pártok is nekiestek az új konkurensüknek, így idegenítve el maguktól korábbi szavazóikat.

Összességében elmondhatjuk, hogy Magyar Péter pártjának szélsebes nyomulását az ellenséges és a baráti tűz is nagyban segítette. Valahogy egyik oldalról sehogy sem sikerült pacifikálni a Tisza Pártot, ami egyrészt Magyar és csapatának ügyes kommunikációjának, másrészt a Fidesz és az ellenzék rossz helyzetértékelésének köszönhető. Azok ugyanis, akik nem a kardcsörtetésben látták a megoldást a Magyar Péter-jelenségre, legalább az esélyt megtartották maguknak arra, hogy híveik ne szivárogjanak át a Tisza Párthoz.

Ha azonban egy masszív tömbbel kerül szembe, amely ott liheg a nyakában, ez az előnye elveszik, ráadásul szinte teljesen elszokott a Fidesz a kiélezett politikai harcoktól, így rossz döntések sorát hozhatja meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.