2024. szeptember 18., szerda

A NAGY TESTVÉR NÖVEKVŐ ÁRNYÉKA: A KISEBBSÉGI MAGYAR PÁRTOK BEFOLYÁSA A MAGYAR KORMÁNYOKRA

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2024.09.18.


Saját és anyaországuk kormányai között lavírozva politizáltak az elmúlt harminc évben a határon túli magyar pártok. Mennyire volt beleszólásuk a magyar kormányok nemzetpolitikájába azoknak, akiknek képviseltjei mára a Fidesz hűséges szavazói is lettek?


Az először Hadházy Ákos, majd Magyar Péter, végül a valaszonline.hu által nyilvánosságra hozott információ szerint a Fideszben azt tervezik, hogy a magyarországi választásokra regisztrált határon túli kettős állampolgárok 2026-ban – első magyarországi szavazásuk, 2014 óta először – nemcsak az országos pártlistákra szavazhatnak majd, hanem egyéni választókerületeket is kijelölnének számukra. Ha így lesz, akkor a várhatóan a Fidesznek juttatott hat-tíz mandátumukkal a kisebbségi magyarok 22 év után visszavághatnak a 2004-es, a kettős állampolgárságról szóló, eredménytelenül végződő népszavazás, főleg a kormányzati kampány nyomán megélt érzelmi sokkért.

Már ha igaz a hír, mert egyetlen, kisebbségüggyel foglalkozó megkérdezettünk sem hallott arról, hogy előkészítő munka zajlana a pártban. Persze nem feltétlenül kellene tudniuk róla, hiszen a választójogi törvény ilyen súlyú és irányú módosításának nem sok köze lenne a kisebbségi magyarok érdekeihez, akaratához, pusztán a Fidesz hatalmi érdekeihez. A szlovákiai és romániai magyar politikában dolgozó megkérdezettjeink sem hallottak erről. Nem mintha előzmény nélküli lenne, hogy a budapesti politika róluk dönt valamiről, de nélkülük. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember 12-én azt mondta, hogy nem lesznek határon túli egyéni választókerületek.

Cikkünkben megnézzük, hogy a rendszerváltás óta eltelt 34 évben milyen szerepet kaptak a kisebbségi elitek/pártok a kisebbségi magyarokat (is) érintő fontosabb magyarországi jogszabályok és a támogatáspolitika alakításában a különböző kormányok alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.