2024. szeptember 18., szerda

A NAGY SPAR HÁBORÚ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.09.18.


Nagy Mártonnak – az utóbbi napok történései után – föltették a kérdést, hogy a kormány háborúban áll-e a SPAR-ral. Már maga az, hogy ilyen érdeklődés fölvetülhet, jelzi egy ország berendezkedésének minéműségét, aminek leírásától magunk most tartózkodnánk. Ezt az olvasó ítéletére bízzuk, amiben a miniszter válasza majd segíti a nyájasokat, aki a harcot nem is tagadta. Ugyanakkor indoklása elgondolkodtató, és innen indulunk el.

Nagy Márton ugyanis ezt felelte a kérdésre: “Én azt gondolom, hogy a SPAR elkezdett politizálni, és ebben a térben mások a szabályok, ez egy normális dolog”. Hogy mi egy áruházlánc politizálása, illetve, a magyar politikai térben milyenek azok a másfajta szabályok, és hogyan működik ez az egész, nos, ez az, ami érdekes. Elöljáróban: lehet, hogy a SPAR még nem tudja, de már biztosan sejti, hogy Karthágó sorsára jut.

Minden ott kezdődött, és nem is olyan régen, hogy – mint emlékezhetünk – a SPAR osztrák vezetője, bizonyos Hans Reisch úr, miután az Európai Bíróságnál számos panaszt tett a kormány (maffiaszerű) módszerei ellen, márciusban több lapnak arról is beszélt, hogy Orbán Viktorhoz közel álló körökből (vőmuram) próbálták meg erővel felvásárolni a SPAR magyar egységeit. Emiatt doktorminiszter urunk számos lap ellen – akik megírták – pert indított.

Eddig még egyet sem nyert meg, holott a kormány erősen cáfolta az állítást, de mondani sok mindent lehet, a szavahihetőség pedig már rég elveszett. Ez csak az alapállapot, de ez volt az a pillanat, amikor a SPAR úgymond belépett a politikai térbe, itt megemlítette a családot, s innentől tudni lehetett, hogy nincs kegyelem. Ha szabad ilyen összehasonlítást tenni, a SPAR rálépett Iványi útjára, ő is a bosszú áldozata lett, és a bolthálózat is az lesz.

Még korábbról azért annyit nem árt megjegyezni, hogy a SPAR anyavállalata – más boltláncokhoz hasonlóan – az uniós szabályokkal ellentétesnek, diszkriminatívnak tartja és tartotta a 2020-ban bevezetett, multi szereplőkre célzott, árbevétel-alapú és egyre növekvő mértékű különadót, illetve az árstopot is, amíg az érvényben volt. Szerintük ezek működésének veszteségbe fordulásában fontos szerepet játszottak.

Mert amíg a SPAR Magyarország 2021-ben 664 milliárd forint bevétel mellett még 5,4 milliárdos nyereséget ért el, 2023-ban azonban 883 milliárdos forgalom után 12 milliárd forint volt a vesztesége. Már ekkor megkapta a képébe a kormánytól, hogy rosszul gazdálkodik, így fedve el azt a tényt, hogy ők fosztják ki, ahogyan például Budapesttel is teszik, ott is Karácsony nem tud gazdálkodni az általuk lenyúlt pénzek miatt.

A SPAR helyzete azonban ott fokozódott, hogy a SPAR Magyarország perelt, miután 2023-ban megbüntették, mert egy árstopos termékből nem tartotta az előírt mennyiséget. A Szegedi Törvényszék kérte az Európai Bíróság ítéletét, amely az uniós joggal ellentétesnek mondta ki a magyar árstopszabályt. A bolthálózat tehát Európában kapta meg az igazát, ami súlyosbító tétel megspékelve azzal, hogy a magyar kormány bírósági ítéleteket végrehajtani nem szokott.

A SPAR tehát és úgymond kitörölheti a fenekét a bírósági döntéssel, s hogy ez mennyire így van, az is mutatja, hogy mindezek után újabb vizsgálatot indított ellene (utóvizsgálatnak nevezve) a GVH, ezúttal pedig azt fogják firtatni, hogy a SPAR korábbi vállalásait teljesítette-e. A büntetési tétel több százmillió forint is lehet, és ne legyen kétségünk a kimenetel felől. A SPAR-nak nagy valószínűséggel meszeltek, mert minálunk a politikai tér az, ahol csak a Fidesz nyerhet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.