2024. szeptember 14., szombat

A MAGINFLÁCIÓ IS AZT MUTATJA, 4 SZÁZALÉK FELETTI LESZ AZ IDÉN AZ INFLÁCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.09.14.


Az elmúlt években is sokszor fordult elő, hogy júliushoz képest is csökkent a pénzromlás mértéke, most viszont csak nem változott; vannak olyan termékek, amelyeken már érződik az aszály hatása, ezek köre csak bővülni fog; a szolgáltatások tíz százalék körüli drágulása azért is aggasztó, mert a háztartások kiadásai között mind nagyobb a súlya; s ami a leglényegesebb: a maginfláció továbbra is magas, ami előrevetíti a 4 százalék feletti inflációt az év végére. Így látja Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, jelenleg parlamenti képviselő a legfrissebb, kedvezőnek tűnő, 3,4 százalékos általános inflációt és a várható fejleményeket.

A Központi Statisztikai Hivatal által kedden közzétett augusztusi inflációs adat meglepte az elemzőket. Az általános infláció 3,7 százalék volt az előző év azonos időszakához képest, ami kevesebb, mint a júliusi 4,1 százalék. Ezen belül az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt csupán (igaz, nagy volt a szórás); a szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak; a gyógyszerért pedig 5,9 százalékkal többet kellett fizetni, mint egy éve. Ugyanakkor a háztartási energia 4,3, ezen belül a vezetékes gáz 9,4, az elektromos energia 1,7 százalékkal olcsóbb lett, s 2,9 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára is.

Júliushoz képest, egy hónap alatt a fogyasztói árak nem változtak, s az élelmiszereké sem, de a szolgáltatások drágultak.

Még két részadat az augusztusi KSH-jelentésből: a nyugdíjas infláció 3,6 százalékos volt, ugyanakkor a szezonális hatásoktól megszűrt maginfláció 1 százalékponttal volt magasabb, mint az általános, azaz 4,6 százalékos volt.

Valóban ennyire jól állunk vagy ez valami egyszeri kellemes meglepetés volt? Mellár Tamást kérdeztük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.