2024. szeptember 25., szerda

A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS MEGDUPLÁZTA A SZEPTEMBER KÖZEPI EXTRÉM ESŐZÉSEK ELŐFORDULÁSÁNAK VALÓSZÍNŰSÉGÉT

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2024.09.25.


Kétszer valószínűbbé tette a szeptember közepi heves európai esőzések előfordulását a klímaváltozás – állítja friss tanulmányában a World Weather Attribution (WWA) nemzetközi tudományos kollaboráció, amely a globális felmelegedés extrém időjárási eseményekre mért hatásait vizsgálja.

A szerdán közölt vizsgálat szerint a Magyarországon és a környező országokban szeptember 12–15. között, négy nap leforgása alatt lehulló csapadék együttes mennyisége minden korábbi regionális rekordot megdöntött. Az esőzést a kutatók által futtatott klímamodellek szerint a fosszilis tüzelőanyagok égetésével légkörbe juttatott üvegházgázok legalább 7 százalékkal hevesebbé tették. A Boris ciklon pusztítása eddig 24 áldozatot követelt Európában, és a Duna vízgyűjtőjén lehulló, néhol több mint 300 milliméter csapadék 11 éve nem látott árhullámot indított a folyón, ami Budapesten múlt szombaton tetőzött.

„Az 1997-es és 2002-es közép-európai áradásokra is úgy hivatkoztak, mint évszázadonként egyszer bekövetkező eseményekre, de most, két évtizeddel később, a globális felmelegedés mértéke 0,5 Celsius-fokról 1,3 fokra nőtt, és újra megtörténtek. A trend egyértelmű, ha továbbra is fosszilis kibocsátásokkal terheljük a légkört, a helyzet még súlyosabb lesz” – nyilatkozta a tanulmány egyik társszerzője, Bogdan Chojnicki, a lengyelországi Poznańi Élettudományi Egyetem éghajlatkutatója.

A mostanihoz hasonló erősségű esőzés a globális felmelegedés nélkül 200 évente egyszer fordulhatna elő, magyarázta a WWA által a publikálás előtt rendezett sajtótájékoztatón Friederike Otto, az Imperial College London éghajlatkutatója. Ez azt jelenti, hogy az extrém időjárási esemény bekövetkeztének valószínűsége egy adott évben 0,5 százalék volt, ami az ipari forradalom óta lezajlott 1,3 foknyi felmelegedéssel megduplázódott, vagyis már évi 1 százalék (100 évente átlagosan egy ilyen esemény)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.