2024. szeptember 18., szerda

A 2013-AS VIZET TÚLÉLTÜK, HÁT HIGGYE EL, EZT IS TÚL FOGJUK

TELEX
Szerző: HEVESI-SZABÓ LUJZA, MOLNÁR RÉKA
2024.09.18.



„Nem izgulnak a helyiek, öt-tíz évente eljátsszuk ezt, hol kisebb, hol nagyobb árvíz jön. Óvatosnak lenni azért nem árt, lesznek kertek, ahova bemegy a víz” – foglalja össze a helyzetet Major Gábor, a Szigetközben fekvő, Győr-Moson-Sopron megyei Gönyű polgármestere. Később látjuk, hogy igaza van: a településen a Dunához közeli házaknál már van olyan, ahol a fákról lehullott almákat szedte össze és sodorta el a Duna. „50-60 centivel kisebb lesz, mint 2013-ban, 8 méter fölött ígérnek” – mondja Major a héten tetőző árvízről.

Orbán Viktor hétfőn reggel arról beszélt, hogy Magyarországon három olyan helyszín van, amelyet veszélyeztet az árvíz: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest. Előbbit hétfőn el is érte az ár. Az előrejelzések szerint a napokban tetőzik itt a Duna, rekordközeli vízmennyiség érkezhet az árvízzel a Szigetközbe. Már napokkal ezelőtt folyamatos felkészülés indult el a környéken.

Gönyű polgármesterével homokzsákpakolás közben találkozunk: önkénteseket és munkásokat koordinál. Annyira kiveszi a részét a munkából, hogy ő maga vezeti az egyik zsákos traktort délben a polgármesteri hivatalhoz ebédszünetre.

„Most már nem rendelünk sem homokzsákot, sem homokot. A vízügyi előrejelzés szerint elég minden, 5000 homokzsákot hagytunk tartaléknak” – mondja Major. Szerinte ha gátszakadás lenne, akkor kellhet pluszbeavatkozás a térségben. „Száz százalékig felkészültünk, szombat óta pakolunk” – teszi hozzá...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.