2024. szeptember 8., vasárnap

700 MILLIÁRD OKA VAN ANNAK, HOGY A KORMÁNY ÉS A MOL RAGASZKODIK AZ OROSZ OLAJHOZ

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2024.09.04.


Miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen 2022. február 24-én, a fejlett országok sorra hozták meg az Oroszországot érintő szankciókat, szakították meg az agresszor államot gazdagító energiahordozó-beszerzéseiket. Mivel Oroszország gazdasága alapvetően energiahordozók és nyersanyagok exportjára épül, ezek értékesítésének korlátozása az egyetlen érdemi lehetőség arra, hogy csökkentsék az orosz állam bevételeit, amiből a háborút finanszírozza. Az európai szankciók a kőolajat kétféleképpen érintették:

- 2022 júniusában határoztak arról, hogy megtiltják az orosz kőolaj európai uniós importját. Ez alól a csővezetékes szállítás átmeneti kivételt kapott – az átmenet mikéntjét azonban nem határozták meg pontosan. Időközben Lengyelország és Németország teljesen megszüntette az ilyen importot, csak Magyarország, Szlovákia és egyre csökkenő mértékben Csehország él még vele.

- 2022-ben 60 dollárban korlátozták a tengeri szállítású orosz kőolajért fizethető összeget, amit az Oroszországot nem szankcionáló országok esetében is megpróbálnak betartatni azzal, hogy csak az árplafon alatti vásárlásokhoz kapcsolódóan lehet hajót, biztosítást és más szolgáltatásokat európai uniós és brit cégektől igénybe venni.

Miközben tehát egyelőre a szankciók nem korlátozzák az Oroszországból származó magyar és szlovák olajimportot, ez jó eséllyel pár éven belül – potenciálisan 2027-től – megváltozik. Egyrészt az agresszív orosz állam bevételeinek csökkentése érdekében, másrészt számos nyugati kormányt zavar, hogy az oroszbarát külpolitikát folytató Magyarország és Szlovákia anyagi előnyt is élvez az orosz olajvásárlásainak köszönhetően.

A háború ugyanis már több mint két és fél éve tart, de Magyarország, Szlovákia, valamint a két ország kőolaj- és üzemanyag-ellátásában főszerepet játszó Mol-csoport adatai nem azt mutatják, hogy előreléptek volna az orosz olaj kiváltásában, sőt,

még még növelték is az orosz import arányát, a különböző adatbázisok szerint száz százalékra vagy legalábbis annak közelébe az idei első öt hónapban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.