2024. augusztus 9., péntek

VIDÉKEN MAGÁNYOS FÉRFIAK, NAGYVÁROSOKBAN SZINGLI NŐK – TÖMEGES LETT ITTHON A GYERMEKTELENSÉG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2024.08.09.



Soha nem jött a világra olyan kevés gyerek, mint idén az első félévben: júniusban megyénként naponta átlagosan mindössze 10 baba született. A 40-49 évesek között több a gyermektelen, mint a nagycsaládos. A családi adókedvezmény jövő évre ígért megduplázása ennek ellenére továbbra is a legalább háromgyerekeseket részesíti előnyben – csakhogy fiatalok tízezreinél már az első gyerek sem születik meg. Nem csoda: párt találni sem könnyű, ha a magányos férfiak vidéken élnek, a szingli nők meg a nagyvárosokban. Nagyon fogy a magyar. Mutatjuk is, miért.


A kormányzati családpolitika arra az elvre épül, hogy a magyar társadalom alapvetően családbarát, a párok többsége legalább két gyereket szeretne, ezért az államnak a sikeres népesedéspolitikához csak segítenie kell terveik megvalósítását. Úgy látszik, a gyerekek iránti vágyakozásban nincs változás, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) felmérése szerint a megkérdezettek több mint fele 2020-ban is úgy vélekedett: két gyerek lenne az ideális ma Magyarországon. 49 százalékuk maga is két utódot tervezett. Vagyis jóval többet, mint ahány gyerek ma Magyarországon születik. Átlagosan 1,36.

A kérdésre megadott lehetséges feleletek között azonban nem is szerepelt a tudatos gyermektelenség: nulla gyereket eleve nem lehetett tervezni a felmérésben. Mindez tükrözi az idősebb generációk hozzáállását, amelynek tagjai el sem tudták képzelni gyermektelenként az életüket, de meglepő annak tükrében, hogy a kérdőívet demográfusok állították össze. Ők tudták: az 50 évnél fiatalabb nők 6, a férfiak 10 százaléka már 2001-ben is állította, hogy nem kíván gyereket vállalni. Az Életünk fordulópontjai felmérés legmeghökkentőbb adata az volt, hogy ez a szám a fővárosban milyen magas: a budapesti nők 12, a férfiak 15 százaléka nem tervezett gyereket a 45 évesnél fiatalabbak körében, amiből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatói arra következtettek, hogy növekvő tendencia kezdetén álltunk.

Nem tévedtek, de a részletes népszámlálási számok ennél is rosszabbul alakultak. 2022-ben a fővárosi 40-49 évesek 32 százalékának nem volt gyereke, tehát a budapestiek messze túlteljesítették a „tervet”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.