2024. augusztus 15., csütörtök

VAN OLYAN TÉRKÉP IS, AMI A HÜLYÉK ARÁNYÁT MUTATTA BE MAGYARORSZÁGON

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2024.08.14.



Jelenlegi választási rendszerünkre sokan tekintenek a kormányon levők legfontosabb támasztékaként. A Fidesz alkotmányos többséggel bíró hatalmának kétségkívül megkerülhetetlen sarokköve az egyfordulós választás, és a rendszerváltozáskor létrehozott választókerületek határainak átrajzolásával megalkotott politikai hadszíntér. Már 2022-ben is alaptörvény-ellenes keretek között választották meg az ország vezetőit. Kovalcsik Tamás választási földrajz szakértő volt a Reggeli személy. Mesélt arról a térképről is, ami a hülyéket jelölte.


"Alapvetően én a geográfia irányából jövök, tehát én még az alapképzésemet geoinformatikusként, műholdképeket elemezve végeztem el, aztán valahogy a politika az elcsábított. Szerintem az a módszertan, amit mi végzünk, választási földrajz, azt sokkal inkább földrajzosok végzik, de amúgy politikatudomány és szociológia irányából is ismerek olyanokat, akik amúgy választási földrajzzal foglalkoznak" - határozta meg a munkáját Kovalcsik Tamás.

Néhány anomáliáról szinte nem is tudnak a politikával aktívan foglalkozók sem. A kerületek lakossági aránytalanságára szeretne rámutatni és megoldási javaslattal szolgálni. Egy új választókerületi beosztásra és annak felülvizsgálatát rendszeresen elvégző eljárásrendre tett javaslatot. Mivel a választókerületek határain idén december 31-ig módosíthat a parlament, reménykedik benne, hogy javaslata célba talál.

A 2022-es választás idején már 7 olyan Pest megyei OEVK is volt, amelyek olyan mértékben népesedtek túl az évek során, hogy a törvény által előírt 20 százalékot is meghaladta az eltérés, miközben például Tolna megye mind a három OEVK-ja súlyosan elnéptelenedett és a negatív irányú eltérés mértékében csaknem elérték az említett 20 százalékot. A kétharmados többségben lévő kormányzat azonban nem lépett, és különös módon a saját maga által írt Alaptörvény és választási törvény rendelkezéseit is teljesen figyelmen kívül hagyta és hagyja azóta is.

"A választási földrajz azzal foglalkozik, hogy kik mennek el választani, hol mennek el többen választani, hol mennek el kevesebben, és ezt milyen társadalmi indikátorok határozzák meg, és ez a földrajzi térben ez hogy néz ki - sorolta Kovalcsik. - Aztán ugye van az, hogy amikor szavazóvá válunk, akkor el is döntjük, hogy kire szavazunk, melyik jelöltre, melyik pártra, mi ennek a földrajzi, térbeli dimenzióját is szoktuk vizsgálni, és akkor van az, ami ugye a választási rendszerek, amikben a földrajz az rendkívül nagy szerepet játszik, ahol választókerületekből választják meg a képviselők vagy egészét, vagy teljes részét, úgyhogy ezzel a három aspektusával szokott foglalkozni."

Körzetek vannak, és azzal nyitott, hogy "persze, ezt meg lehet csinálni úgy, hogy tényleg tökéletes legyen, hogy mindenhol ugyanannyit érjen egy ember szavazata, ez mindig változzon, folyamatosan figyelve a trendeket, a költözést, jövés-menést, szaporodási dolgokat." Hogyha 20 százalék fölé megy egy választókerületnek az országos átlagtól való eltérése, akkor módosítani szükséges. Ez benne a választójogi törvényben, hogy a parlamentnek módosítania kell a választókerületi rendszert, a választást megelőző év előtti évig. Ezt idén december 31-ig lényegében módosítani kell a kerületi rendszereket, hogyha 20 százalék fölé megy az eltérés.

A javaslatairól a Klubrádió beszélgetésében hallhatnak sokat példákkal, és a Telex cikkében írta le teljes részletességében.

Érdekességként megjegyezte: "Láttam most a Révai lexikon mellékletében egy 1890-es évek végéről származó térképet, melyen bemutatja a térkép, hogy hol van a hülyék legnagyobb aránya Magyarországon. Akkor a hülye még egy szakkifejezés volt, tehát a hülyék gyakoriságát kimutatták. Nagyon érdekes egybeesések vannak a mostani társadalmi eloszlással egyébként, hogy hol voltak legsűrűbben hülyék, ezek nehezen változnak, gondolom, tehát egy ország területén belül, de hát ezzel nyilván nem foglalkozik a választási földrajz, mert vannak hülyék, csak már nem úgy hívjuk őket."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.