2024. augusztus 15., csütörtök

TRUMP-EMBER LEHET ORBÁNBÓL, VISZONT HARRIS GYŐZELME KÜLPOLITIKÁJA KUDARCÁT HOZHATNÁ

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2024.08.15.


Megvannak a jelöltek, felálltak a csapatok az amerikai elnökválasztásra. Így már érdemes megnézni, hogy az egyik vagy a másik fél győzelme esetén mi történne a magyar-amerikai viszonnyal.


Kamala Harris döntött, és Tim Walzot választotta alelnökjelöltjének. Ezzel teljes lett a választási mezőny. Bár a demokrataák hivatalosan még nem jelölték Harrist – erre egy hetet kell még várni –, de a hivatalban lévő alelnök a jelöléshez szükséges számú küldöttet már összeszedte. A választás nem egészen három hónap múlva esedékes,

- a Demokrata Párt Harrist és Walzot,

- a republikánusok Donald Trumpot és JD Vance-et jelölik.

Az elmúlt hónapokban a verseny várható végeredménye bizonytalanabbá vált. Bár korábban sem volt teljesen biztos, hogy Donald Trump nyeri a választást, de egyre valószínűbbnek tűnt. Joe Biden elnök visszalépése azonban teljesen megváltoztatta az állást. Trump a Biden elleni vitától a saját alelnökjelöltje megnevezésén át az ellene megkísérelt merényletig képes volt tematizálni a politikai napirendet, amit Biden döntése felülírt.

Kamala Harris szokatlanul gyorsan tudta maga mögé rendezni a Demokrata Pártot, felpörgette a versenyt, és bizonytalanná tette Trump győzelmét. Az elemzők most azt mondják, Harris az esélyesebb, igaz, még csak egy kicsivel, ám az olló folyamatosan tovább nyílik. A verseny jelenleg azonban mindenképpen kétesélyes. Mivel a csapatok már felálltak, így érdemes megnézni, milyen hatása lehet Magyarországra nézve az egyik, illetve a másik végkimenetelnek.

Elsőként azt érdemes végigvenni, mi történik Magyarország és az Egyesült Államok szövetségében, ha Kamala Harris lesz az Egyesült Államok elnöke. Erre azt a meglepő választ lehet adni, hogysenkinek sincs fogalma róla.Rég volt ugyanis annyira belpolitikai fókuszú az amerikai elnökválasztás, mint most...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.